Foto: Pixabay

Izdevumi pārtikas importam pasaulē šogad sasniegs 1,94 triljonus dolāru, kas būs visu laiku augstākais līmenis, prognozē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Globālie izdevumi pārtikas importam 2022.gadā salīdzinājumā ar pagājušo gadu varētu palielināties par 10%.

Šis kāpums tiek skaidrots ar valūtu vērtību samazināšanos attiecībā pret ASV dolāru, kas ir galvenā maiņas valūta starptautiskajos tirgos, kā arī ar Krievijas Ukrainā sākto karu.

FAO norāda, ka pirms kara Krievija un Ukraina kopumā veidoja 30% no globālā kviešu tirdzniecības apjoma un 78% no saulespuķu eļļas eksporta.

Vienlaikus organizācija vēstī, ka izdevumi pārtikas importam zemu ienākumu valstīs šogad saglabāsies gandrīz nemainīgi, taču importa apjoms samazināsies par 10%, un tas norāda uz aizvien lielākām pārtikas pieejamības problēmām šajā valstīs.

Tāpat FAO vēstī, ka problēmas rada arī lauksaimnieciskās ražošanas resursu iegādes izdevumu kāpums pasaulē. Prognozes liecina, ka mēslošanas līdzekļu importa apjoms šogad veidos 424 miljardus dolāru, kas būs par gandrīz 50% vairāk nekā pērn.

Krievija ir viena no pasaulē vadošajām gāzes un slāpekļa mēslošanas līdzekļu eksportētājam, un cenas gada laikā trīskāršojušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!