Foto: Unsplash

Elektrības starpsavienojums "Estlink 3" Baltijas jūrā varētu gar Igaunijas lielākajām salām vest no Somijas uz Latviju, paziņojis Igaunijas valsts enerģētikas uzņēmuma "Eesti Energia" vadītājs Hando Suters, vienlaikus atzīstot, ka pašlaik "Eesti Energia" meitasuzņēmums "Elering" jauno savienojumu starp Somiju un Igauniju plāno būvēt līdz Paldiskiem.

Intervijā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR Suters teica, ka ārējos elektroenerģijas pieslēgumus vajadzētu plānot tur, kur gaidāmas vislielākās ražošanas jaudas.

"Ļoti loģiski būtu šo savienojumu no Somijas virzīt caur Rietumigaunijas salām, no Hījumā un Sāremā līdz Kurzemei, kur Latvijai jau ir pietiekami spēcīgs tīkls," klāstīja Suters.

Viņš arī pauda viedokli, ka tas atrisinātu valstu starpsavienojuma problēmu un ļautu starpsavienojuma ceļā uzņemt no atjaunojamiem resursiem - gan piekrastes, gan krasta vēja parku un saules parku - ražoto elektrību.

Pēc Sutera aplēsēm, tas būtu lētāks risinājums, ja salīdzina ar atsevišķa savienojuma izbūvi ar Somiju un pieslēgšanos jaunām ražošanas jaudām.

Pašlaik tiek plānots, ka nākamais jūras starpsavienojums, kas tiks izbūvēts kopā ar Somiju, būs līdz Paldiskiem.

"Elering" jūras tīkla programmas direktore Getlīna Allikivi paskaidroja, ka starpsavienojuma izbūve caur dažādiem vēja parkiem tehniski būs sarežģītāka un dārgāka nekā būvēt tieši no viena punkta līdz otram.

Viņa piebilda, ka "Elering" jau nostiprina elektroapgādes tīklu Rietumigaunijā, tomēr tiek veidoti savienojumi uz zemes, nevis jūrā. "Arī līnija Harku-Lihula-Sindi, kas tālāk iet uz dienvidiem, uz Latviju, varētu kļūt par pārvades punktu, no kura caur "Estlink 3" elektrību varētu virzīt tālāk, piemēram, uz ziemeļiem, vai otrādāk no ziemeļiem uz dienvidiem pie mums. Tas dos mūsu pašu ražotājiem vairāk iespēju eksportēt savu saražoto, izmantojot pārvades tīklus," klāstīja "Elering" pārstāve.

Tāpat "Elering" plāno jaunus savienojumus ar Sāremā salu.

Tikmēr Suters pauda bažas, ka starpsavienojums netiks veidots vienā tempā ar vēja parku attīstību.

Viņš uzsvēra, ka problēmu ar dārgo elektrību varētu risināt ne tikai uzlabojot ārējos savienojumus, bet arī lētāk ražojot Igaunijā.

"Mums ir jāpārskata, kādēļ mēs būvējam "Estlink 3". Jebkurā gadījumā, ja mēs sāksim vairāk elektroenerģijas ražot šeit, Igaunijā, bet arī Lietuvā, kur "Enefit Green" būvē vairākus vēja parkus, tad mums mazāk vajadzēs vienkāršus starpvalstu savienojumus, bet mums noteikti vajadzēs savienojumus jaunu jaudu, kas ražotas no atjaunojamiem resursiem, pieslēgšanai," Suters teica.

Jau vēstīts, ka vasarā Igaunijas un Somijas elektropārvades sistēmu operatori "Elering" un "Fingrid" parakstīja saprašanās memorandu par vienošanos kopīgi sākt darbu pie trešā Igaunijas un Somijas elektrības savienojuma "Estlink 3" būvniecības.

Pašlaik starp Igauniju un Somiju ir divi tiešie elektropārvades savienojumi "Estlink 1" un "Estlink 1" ar kopējo jaudu 1000 megavatu. Pirmais no tiem darbu sāka 2006.gadā un otrais ekspluatācijā tika nodots 2013.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!