Foto: Privātais arhīvs

"Mūsu laikos tā nebija" un "tai paaudzei jau viss ir vieglāk" ir frāzes, kas vieno visas paaudzes. Salīdzināt sevi ar citiem (vienalga vecākiem vai jaunākiem) vienmēr ir bijis mūsu dabā. Tā kā jaunas paaudzes dalījumu iezīmē kāds liels, globāls notikums, laika posmam, kas iezīmē jaunu paaudzi, ir novērojama tendence kļūt īsākam, regulārāk mainoties paaudzi raksturojošām iezīmēm. Kā tad šobrīd tiekam dalīti?

Latvijas darba tirgū pašlaik aktīvas ir četras paaudzes. Ar trīs no tām – būmeriem, Gen X un mileniāļiem – gan darba devēji, gan kolēģi kādu laiku jau ir sadzīvojuši, tomēr jaunākā – Gen Z paaudze – šajā vidē ir jaunpienācēji. Kā jau visos laikos, arī šobrīd par jaunāko paaudzi pastāv dažādi mīti, tāpēc palūkosimies datos, cik patiesi vai nepatiesi tie ir.

"Viņi jau nemaz nemācās"

Pirms pētām darba tirgu, vērtīgi ir saprast, ka Gen Z ir paaudze, kurā vērojamas atkāpes no ierastās taciņas izglītības sistēmā gan viņu attieksmē, gan praktiskā prasmju apgūšanā. Globāli pieejamie dati ir pretrunīgi. Piemēram, Gallup and Walton Family Foundation pētījumā 83% Gen Z atzina, ka augstākā izglītība viņiem ir diezgan vai ļoti svarīga, kamēr BI/YouGov aptaujā tikai 39% Gen Z pārstāvju norādīja, ka viņiem ir svarīgi iegūt augstāko izglītību, un 46% no viņiem neuzskata studijas universitātē par ieguldījuma vērtām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!