Foto: Privātais arhīvs

Pateicoties "Ethereum" ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV, bankrotējušās kriptovalūtu platformas "Mt. Gox" līdzekļu atgriešanai un ar ASV prezidenta vēlēšanām saistītajiem notikumiem, jūlijs kripto aktīviem izvērtās par ļoti nemierīgu mēnesi, atskatoties uz kriptovalūtu tirgus notikumiem jūlijā.

Jūlijs kriptovalūtu tirgos iesākās ar nelielu kāpumu, taču jau pašā pirmajā nedēļā piedzīvoja spēcīgu kritumu un iebrauca pamatīgos mīnusos. Tomēr šoreiz kritums bija īslaicīgs un tam sekoja cenu korekcija uz augšu. Lielāko kripto aktīvu cena jūlija vidū atjaunojās iepriekšējos līmeņos.

Galvenais tirgus lejupslīdes vaininieks bija bēdīgi slavenā kriptovalūtu platforma "Mt. Gox", kas bankrotēja pirms desmit gadiem. Biržas kreditoriem plānots izmaksāt "Bitcoin" vairāk nekā deviņu miljardu eiro vērtībā. Kolīdz tika fiksēta 47 229 "Bitcoin" pārvietošana starp elektroniskajām adresēm, tirgus piedzīvoja nelielu šoku, bažījoties, ka šāda apjoma BTC nonākšana tirgū var radīt pamatīgu spiedienu uz "Bitcoin" cenu. Sākotnējas bažas tomēr nepiepildījās, un tirgū atjaunojās optimisms.

Jūlija sākumā "Bitcoin" varēja iegādāties par 57 593 eiro, savukārt mēneša beigās tā cena sasniedza 59 700 eiro, veidojot cenas pieaugumu par vairāk nekā 3,6 %.

Savukārt "Ethereum" (ETH) jūlijs patiešām bija neaizmirstams mēnesis, jo, sekojot "Bitcoin" piemēram gada sākumā, šajā mēnesī ASV biržās tika uzsākta tirdzniecība arī ar "Ethereum" ETF (biržā tirgotie fondi). Tomēr neskatoties uz to, ETH vērtība mēneša laikā samazinājās – jūlija sākumā ETH cena bija 3180 eiro, bet mēneša beigās tikai 2986 eiro, kas ir gandrīz 6,1% samazinājums.

Lai arī deviņu jauno "Ethereum" ETF apgrozījums pirmajā nedēļā sasniedza 4,9 miljardus ASV dolāru, tomēr tas pagaidām vēl nav atstājis pozitīvu iespaidu uz tā cenu. "Ethereum" cenas izaugsmes ziņā šogad joprojām turpina atpalikt no "Bitcoin", un arī tradicionālās finanšu pasaules pieņemšana nav mainījusi šo situāciju.

Savukārt BNB mēnesi iesāka pie 573 eiro cenu atzīmes, un mēneša laikā cena nedaudz samazinājās – par 0,9 % līdz 532 eiro. Līdzīgi kā citas kriptovalūtas, arī BNB mēneša sākumā piedzīvoja spēcīgu lejupslīdi, tā vērtībai samazinoties līdz 433 eiro, tomēr mēneša vidū BNB atguvās, saglabājot salīdzinoši stabilu cenu līdz mēneša beigām.

Interesanti, ka jūlija beigās "Solana" īslaicīgi ieņēma trešās lielākās kriptovalūtas vietu, jūlijā piedzīvojot pieaugumu par vairāk nekā 30%. Mēneša pēdējā dienā BNB gan atkal jau bija atguvis savu ilgstoši ieņemto trešo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!