Pēc vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) datiem, vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gada laikā atkritumos izmet aptuveni 130 kg neizlietotas pārtikas. SIA "Hanzas Maiznīca" pērn veiktais pētījums liecina, ka aptuveni 16% atkritumu veido piena produkti, 20% – pagatavots ēdiens un ap 24% – augļi un dārzeņi. Saskaņā ar "The Economist" veikto pētījumu par pārtikas ilgtspējas indeksu (Food Sustainability Index 2018) Latvija 2018. gadā starp 68 valstīm tika ierindota tikai 53. vietā – krietni aiz Igaunijas un Lietuvas. Tas liecina, cik svarīgi ir domāt par efektīvāku pārtikas produktu patēriņu, tādējādi mazinot to atkritumu daudzumu.
Globālās tendences liecina, ka iedzīvotāji arvien vairāk tiecas dzīvot videi draudzīgāk un ekoloģiskāk, sekmējot ilgtspējīgu domāšanu. Pēdējā gada laikā mazumtirdzniecības nozarē tas atspoguļojas patērētāju paradumu maiņā un produktu izvēlē – pircēji izvēlas iepirkties mazākos veikalos vai tirdziņos.