Foto: Publicitātes foto
Oktobra beigu pesimisms pēc vairākiem pozitīviem stimuliem novembrī ātri vien pārvērtās pēkšņā tirgus cenu pieaugumā. Novembris sākās ar pozitīvām ziņām no ASV Federālās rezervju sistēmas, kas saglabāja procentu likmes nemainīgas, apliecinot, ka pašreizējā monetārā politika ir apmierinoša. Investori drīz vien mainīja savas prognozes par procentu likmēm, pieņemot, ka tās samazināsies agrāk nekā domāts iepriekš. To atbalstīja arī pārsteidzoši vājāki dati par nodarbinātību – bezdarba līmenis ASV oktobrī bija 3,9 %, kas ir augstākais rādītājs teju divos gados.

Arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidente Kristīne Lagarda norādīja, ka monetārā politika pašlaik ir pietiekami stingra, lai cīnītos ar inflāciju, kas eirozonā turpināja sarukt, novembrī noslīdot līdz 2,4 % gadā.

Āzijas tīģera uznāciens

Lai gan novembrī atguvās lielākā daļa pasaules akciju tirgu, īpaši izcēlās Dienvidkoreja. Izmaiņas regulatīvajā vidē veicināja tās akciju cenu pieaugumu par vairāk nekā 10 % mēneša laikā. Dienvidkorejas finanšu uzraudzības iestādes paziņoja, ka īsā pārdošana tiks aizliegta līdz 2024. gada jūnija beigām. Īsā pārdošana nozīmē, ka investors pārdod aizņemtās akcijas, lai tās atpirktu par zemāku cenu un gūtu peļņu no starpības. Finanšu regulators lēmumu pamatoja ar gadījumiem, kad pasaules bankas šo praksi īstenojušas nelikumīgi.

Lai gan sākotnējā kustība Dienvidkorejas akciju tirgū bija liela, šai rīcībai nevajadzētu sniegt ilgtermiņa ieguvumus, jo tā ietekmē mazāk nekā 1 % no visas tirgus akciju vērtības. No otras puses, kritiķi norāda, ka šis lēmums padara tirgu mazāk pārredzamu un efektīvu, samazinot likviditāti. Dienvidkoreja ir ieguldījusi lielas pūles, lai virzītos uz “attīstītās valsts” statusu savam akciju tirgum, kas varētu nodrošināt papildu kapitāla ieplūdi vietējiem uzņēmumiem. Iespējamība, ka indeksu nodrošinātājs “MSCI” piešķirs Dienvidkorejas akciju tirgum šādu statusu tagad tiek lēsta zemāka nekā iepriekš.

Tomēr vēl vairāki argumenti liecina par labu turpmākai Dienvidkorejas akciju tirgus izaugsmei. Goldman Sachs ieguldījumu stratēģijas komandas nesenajā ziņojumā apgalvots, ka Dienvidkorejas KOSPI indeksa uzņēmumiem nākamajā gadā Āzijas un Klusā okeāna reģionā ir vislielākais peļņas pieauguma potenciāls. Goldman lēš, ka kopējais peļņas pieaugums 2024. gadā būs 54 %, bet 2025. gadā – vēl 20 %. Šīs gaidas atbalsta valsts lielākais konglomerāts “Samsung Electronics”.

Visa atslēga ir komunikācijā

Makroekonomiskās vides pārmaiņas un gaidas monetārās politikas jomā vainagojās ar izmaiņām akciju tirgus līderpozīcijās. Pēc vāja oktobra cikliskie jeb pret tirgus vidi jutīgie sektori novembrī ieņēma līderpozīcijas, pateicoties brīvākiem finanšu nosacījumiem, pozitīviem ekonomiskajiem pārsteigumiem un peļņas pieaugumam. Turklāt novembris tradicionāli ir bijis sākums posmam, kas iezīmē augšupejošu “buļļu” periodu cikliskajiem, nevis stabilajiem tirgus sektoriem. Uz akciju cenām balstītie rādītāji arī veicināja uzticību tādām nozarēm kā tehnoloģijas, ilgtermiņa patēriņa preces un komunikāciju pakalpojumi.
Ņemot vērā pozitīvos faktorus, esam nolēmuši palielināt ieguldījumus komunikāciju nozarē, kas gūtu labumu no turpmākas stabilas ekonomiskās izaugsmes un mākslīgā intelekta pakalpojumu attīstības. Nozarē vislabāk ir pārstāvēti ASV uzņēmumi ar tādiem tirgus līderiem, kā piemēram, “Meta Platforms”, “Alphabet” (“Google” mātesuzņēmums) un “Netflix”, kas veido vairāk nekā pusi no nozares kapitalizācijas.“Meta” turpināja uzrādīt izcilu izaugsmi, taču “Alphabet” īstermiņā cieta zaudējumus sakarā ar mākoņu tehnoloģiju izaugsmes palēnināšanos. Šis nodrošināja investoriem iespēju ieguldīt komunikāciju nozarē pie zemākiem cenu līmeņiem.
Arī citi nozares emitenti ir pievilcīgi, jo šis sektors pašlaik ir “lētākais” no visām nozarēm ar lielu ilgtermiņa peļņas izaugsmes potenciālu. Turklāt mēs saskatām nozīmīgu peļņas pieaugumu un mazāku spiedienu uz telekomunikāciju uzņēmumiem sakarā ar straujāku nekā iepriekš gaidīts procentu likmju samazinājumu.

Ieguldījumu stratēģija


Kopumā novembrī esam paaugstinājuši riska līmeni. Mūsu taktiskais redzējums mainījies no samazināta riska pozicionējuma uz neitrālu, ko motivēja zemāka inflācija, nekā bija gaidīts, un tās ietekme uz procentu likmju gaidām. Mēs novērojām strauju fiksēta ienākuma vērtspapīru ienesīguma samazināšanos un investoru labvēlīgāku attieksmi pret riska uzņemšanos, palielinoties naudas plūsmai uz akciju tirgus segmentiem ar augstāku ilgtermiņa peļņas izaugsmes potenciālu. Turklāt 3. ceturkšņa akciju tirgu peļņas rādītāji pārspēja gaidīto un sniedza lielāku pārliecību par akciju tirgus novērtējumiem, kas pašreiz ir augstāki nekā vidēji.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!