Foto: Unsplash

Eiropas Savienības Tiesa otrdien publicējusi divus nozīmīgus lēmumus, kas skar starptautiskos tehnoloģiju gigantus "Apple" un "Google".

Tiesa lēmusi, ka "Google" tomēr būs jāmaksā iepriekš piemērotais sods, savukārt "Apple" nāksies atmaksāt piemērotos nodokļu atvieglojumus.

Lieta pret "Google" sākās 2017. gadā, kad ES apsūdzēja "Google" par to, ka uzņēmums savā meklētājā kā pirmos rādīja "Google Shopping" linkus. ES apgalvoja, ka tādējādi uzņēmums pārkāpj pretmonopola regulējumu.

Pakalpojums "Google Shopping", kas ar dažādiem nosaukumiem tirgū ir kopš 2004. gada, ļauj klientiem salīdzināt produktus un cenas tiešsaistē un atrast dažādus piedāvājumus no tiešsaistes mazumtirgotājiem, kā arī starpniekiem. EK secināja, ka "Google" meklētājā šī pakalpojuma rezultāti klientiem tiek parādīti prioritāri, savukārt konkurējošu tāda veida pakalpojumu rezultāti ir redzami krietni zemāk.

"Google" gan uzstāja, ka mēģina noformēt savus meklējumu rezultātus tā, lai klientiem būtu vieglāk atrast meklēto.

Toreiz "Google" tika uzlikts naudas sods 2,4 miljardu eiro apmērā, taču uzņēmums to pārsūdzēja, taču tagad tiesa sodu nolēmusi atstāt spēkā.

Pirms aptuveni 10 gadiem Eiropas Komisija (EK) sāka izmeklēšanu saistībā ar "Apple" nodokļu maksājumiem Īrijai, pamatojoties uz sūdzībām, ka uzņēmums saņēmis ievērojamas nodokļu atlaides Īrijā, kur atrodas uzņēmuma galvenā mītne Eiropā. EK secinājusi, ka "Apple" saņēmis labvēlīgus nodokļu nosacījumus, kas līdzvērtīgi valsts sniegtai palīdzībai, kura savukārt ir pretrunā ar ES noteikumiem.

2016. gadā EK pieprasīja, lai Īrija atgūst "Apple" piemērotās nodokļu atlaides 13 miljardu eiro apmērā, uzsverot, ka aptuveni 20 gadu laikā Īrija "Apple" piemērojusi "nelegālus" nodokļu atvieglojumus. Vēlāk abas puses šo lēmumu pārsūdzēja, un 2020. gadā ES Vispārējā tiesa atcēla 2016. gada lēmumu.

EK to pārsūdzēja, turpinājās izmeklēšana, līdz pieņemts lēmums, ka šī summa tomēr jāatmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!