Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien atcēla Eiropas Komisijas (EK) ASV tehnoloģiju kompānijai "Google" piemēroto 1,49 miljardu eiro naudassodu par negodīgas konkurences praksi tiešsaistes reklāmu jomā.

ES otra augstākā tiesa nolēmusi, ka EK nav sniegusi pietiekamus pierādījumus tam, ka "Google" ar savu reklāmas pakalpojumu "AdSense" ir ļaunprātīgi izmantojis dominējošo stāvokli meklētājprogrammu reklāmas jomā.

ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmums "Microsoft" sūdzību EK par šo pakalpojumu iesniedza 2009. gadā, un komisija oficiālu izmeklēšanu sāka 2016.gadā.

Savukārt 2019. gadā EK uzņēmumam piemēroja 1,49 miljardu eiro naudassodu, konstatējot, ka "Google" un mātesuzņēmums "Alphabet" pārkāpuši ES konkurences noteikumus, nosakot ierobežojušas normas līgumos ar mājaslapām, kurās izmantots "AdSense", tādējādi liedzot "Google" konkurentiem šajās interneta vietnēs izvietot savas reklāmas.

Taču ES Vispārējā tiesa trešdien norādīja, ka komisija nav pierādījusi, ka "Google" līgumi kavējuši inovācijas, kaitējuši patērētājiem vai palīdzējuši uzņēmumam saglabāt un nostiprināt dominējošo stāvokli tiešsaistes meklēšanas reklāmas tirgos.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības Tiesa publicēja divus nozīmīgus lēmumus, kas skar starptautiskos tehnoloģiju gigantus "Apple" un "Google". Tiesa lēmusi, ka "Google" tomēr būs jāmaksā iepriekš piemērotais sods, savukārt "Apple" nāksies atmaksāt piemērotos nodokļu atvieglojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!