Foto: Shutterstock

Miljoniem cilvēku visā pasaulē pavisam tuvā nākotnē var kļūt par pēdējā laikā uzvirmojušās krāpniecības upuriem, kad viltvārži izmanto mākslīgo intelektu, lai atveidotu viņu tuvinieku vai paziņu balsis, atsaucoties uz Lielbritānijas aizdevēju "Starling Bank", raksta "CNN Business".

Tiešsaistes aizdevējs skaidro, ka krāpnieki jau tagad spēj izmantot mākslīgo intelektu, lai atveidotu cilvēka balsi, to dzirdot tikai trīs sekundes. Krāpnieki pēc tam var identificēt šīs personas draugus vai ģimenes locekļus un izmantot mākslīgā intelekta klonēto balsi tālruņa zvanā, kurā lūdz pārskaitīt naudu vai iedot internetbankas piekļuves paroles.

Uz šī krāpniecības veida jau pavisam drīz var "uzķerties" miljoniem cilvēku," teikts "Starling Bank" brīdinājumā.

  • Vēl pavisam nesen uzņēmumu IT speciālistiem un personāla daļas vadītājiem bija jāpievērš uzmanība tam, lai darbinieki e-pastā neizmanto nedrošas paroles, nedodas uz mājaslapām, kas var saturēt vīrusus, vai neizpauž trešajām pusēm uzņēmuma vai klientu datus. Nu esam nonākuši jaunā ērā, kur daudzi darbinieki ikdienā darba datu apstrādei izmanto ģeneratīvā mākslīgā intelekta (MI) rīkus – "ChatGPT", "Copilot", "GitHub" u. c. Plašāk: Informācija, ko ievadām "ChatGPT", var parādīties arī citiem lietotājiem, par riskiem brīdina eksperts

Šis krāpniecības veids pasaulē jau tagad sāk izplatīties. Saskaņā ar aptauju, ko veica banka kopā ar "Mortar Research", un kurā piedalījās vairāk nekā 3000 cilvēku, vairāk nekā ceturtā daļa respondentu pēdējo 12 mēnešu laikā jau bijuši klonētās balss krāpnieku mērķis.

46% respondentu nezināja, ka šāda veida krāpniecība pastāv, un 8% atbildējuši, ka nosūtītu naudu, ja ģimenes loceklis vai draugs prasītu, pat, ja viņiem šķistu, ka zvans ir dīvains.

Banka iesaka cilvēkiem vienoties par kādu tikai sev un tuvākajiem cilvēkiem zināmu frāzi, ko viegli atcerēties un kas var kalpot kā parole, lai atšķirtu īstu cilvēku no viltvārža radītās balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!