Foto: Shutterstock

Mikroblogošanas vietnes "X" (iepriekš – "Twitter") vērtība šobrīd ir par aptuveni 80% zemāka nekā pirms diviem gadiem, kad to iegādājās miljardieris Īlons Masks, lēš investīciju gigants "Fidelity".

Kopš Masks iegādājās "X", tā vairs nav publiska, biržā kotēta kompānija, tomēr "Fidelity" eksperti veikuši aplēses, kāda, pēc tās domām, ir "X" akciju vērtība. Šie aprēķini tirgus dalībniekiem kalpo kā barometrs uzņēmuma vispārējai veselībai.

"Fidelity" fondam "Fidelity Blue Chip Growth Fund" piederošo "X" akciju vērtība bija tikai 4,2 miljoni ASV dolāru, liecina kompānijas aplēses. Tas ir par 24% mazāk, salīdzinot ar aprēķiniem, ko "Fidelity" veica jūlija beigās. Savukārt 2022. gada oktobrī, kad Masks iegādājās kompāniju, "Fidelity" piederošo akciju vērtība tika lēsta 19,66 miljonu eiro apmērā. Tādējādi tai piederošo akciju vērtība sarukusi par 79%, kas ir dramatisks kritums, raksturo "Fidelity".

Ņemot par pamatu "Fidelity" aprēķinus, kopējā "X" vērtība augusta beigās varētu būt 9,4 miljardi ASV dolāru, kas ir daudz mazāk nekā 44 miljardi dolāru, ko Masks samaksāja par kompāniju, to iegādājoties pirms diviem gadiem.

Protams, citu investoru novērtējums par "X" akcijām var atšķirties, raksta "CNN Business".

Analītiķi skaidro, ka "Fidelity" novērtējuma pamatā ir kompānijas reklāmu ieņēmumu samazināšanās un citas ķibeles.

"Ir skaidri redzams, ka Masks pārmaksāja par šo kompāniju," "CNN Business" komentējis "Wedbush Securities" rīkotājdirektors Dens Īvss. Viņaprāt, "Twitter" brīdī, kad Masks to iegādājās, bija aptuveni 30 miljardu dolāru vērts, bet šodien tā vērtība ir tuvu 15 miljardiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!