Foto: Publicitātes foto

Paplašinot pakalpojumu eksportu, mobilo sakaru un tehnoloģiju inovāciju uzņēmums LMT turpina sadarbību ar Austrijas pilsētu Grācu, kur šonedēļ vēl trīs vietās uzstādīts viedais satiksmes uzraudzības risinājums. Šobrīd Grācā darbojas jau piecas šādas LMT iekārtas ar īpašu uzsvaru uz velobraucēju satiksmes plūsmas uzskaiti, kas nepieciešama infrastruktūras izmaiņu un uzlabojumu plānošanai pilsētā.

Pirmais LMT radītais viedais satiksmes uzraudzības risinājums Grācā tika uzstādīts 2023. gada novembrī, lai iegūtu reāllaika datus par satiksmi vienā no pilsētas krustojumiem ar visintensīvāko transportlīdzekļu kustību un, balstoties uz rezultātu analīzi, veicinātu dabai draudzīgus pārvietošanās veidus un uzlabotu velosatiksmi.

Saskaņā ar LMT sniegto informāciju Grācas pilsētas pārstāvji informējuši, ka iepriekš lietotie sensori datu iegūšanai par satiksmes dalībniekiem nereti nespēja atšķirt automašīnas, taksometrus, motorollerus, velosipēdus un skūterus.

Lai nodrošinātu uzticamus un precīzus datus, bija nepieciešams risinājums, kas analizē reāllaika video. Tāpēc vienā no Grācas krustojumiem tika uzstādīta LMT viedā satiksmes uzraudzības sistēma, kas ne tikai apkopoja datus par dažādu transporta veidu plūsmu, bet arī ļāva savākt datus par tādiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem kā, piemēram, sarkanās gaismas neievērošana, gājēju pārejas bloķēšana. Testa periods izrādījies veiksmīgs, tāpēc šis risinājums tiks izmantots arī citos krustojumos.

Līdzīgs LMT radīts viedais satiksmes uzraudzības risinājums darbojas arī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā un vairākās vietās Latvijā – Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Liepājā.

LMT radītā viedā satiksmes uzraudzības risinājuma pamatā ir GDPR prasībām atbilstoša videosistēma, kas aprīkota ar mašīnredzi un mākslīgā intelekta algoritmiem. Sistēmu var uzstādīt dažu stundu laikā, un tā neprasa specifisku integrāciju ar citiem risinājumiem. Tā darbojas 4G un 5G mobilo datu pārraides tīklā, to var piestiprināt pie jebkuras jau esošas satiksmes infrastruktūras.

Papildu datiem par satiksmes intensitāti un ceļu satiksmes dalībnieku veidiem, sistēma spēj identificēt arī bieži sastopamus satiksmes pārkāpumus, piemēram, sarkanās gaismas neievērošanu, nepareizu sabiedriskā transporta joslu izmantošanu, neatļautus pagriezienus, stāvēšanu krustojumā u. c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!