Foto: Midjourney/DELFI

Latvijas mākslīgā intelekta centra (LMIC) projekta īstenošanai valsts varētu dibināt biedrību ar noteiktu valsts iestāžu funkciju deleģējumu, un piesaistīt 500 miljonus eiro piecu gadu laikā, informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

LMIC vīzija paredz piesaistīt pasaules līmeņa uzņēmumus un universitātes, lai veidotu Latviju kā konkurētspējīgāko valsti Eiropas Savienībā mākslīgā intelekta pielietojumu attīstībai.

Plānots, ka pirmajos piecos gados LMIC varētu piesaistīt 500 miljonu eiro investīcijas projektos, kuri taps LMIC. Pēc EM aplēsēm, sadarbībā ar pasaules mēroga uzņēmumiem šajā laika periodā varētu īstenot piecus starptautiskus projektus, katru gadu ieviest divus līdz trīs mākslīgajā intelektā balstītus risinājumus valsts pārvaldē un palielināt inovāciju līmeni valstī.

Mākslīgā intelekta izmantošana publisko funkciju īstenošanai arī palīdzēs samazināt nodarbināto skaitu valsts pārvaldē, informē EM.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norāda, ka šobrīd Latvijā ir ekosistēma mākslīgā intelekta risinājumiem, taču tā ir sadrumstalota. Ir iestrādes gan universitātēs, gan uzņēmumos ("Latvijas mobilais telefons", "Tet", "Tilde" un citos), gan valsts iestādēs, ir virkne iesaistītu asociāciju, taču tas nav noteikts par prioritāti.

EM redzējums paredz, ka LMIC uzdevumos ietilps mākslīgā intelekta ekosistēmas koordinēšana, valsts atbalsta administrēšana mākslīgā intelekta jomā, mākslīgā intelekta drošības un uzticamības spēju un procesu izveide, infrastruktūras nodrošināšana jaunu produktu izstrādei, mākslīgā intelekta risinājumu pilotēšana un ieviešana valsts pārvaldē, kā arī starptautiski sadarbības projekti mākslīgā intelekta jomā.

Lai LMIC projekts virzītos tālāk, ir jāveic vairāki soļi - jāapstiprina LMIC koncepcija Ministru kabinetā, jāsagatavo tiesisks ietvars, jāstrādā ar iesaistītajām pusēm, lai atrisinātu konceptuālus jautājumus, piemēram, par datu apmaiņu, drošības mehānismiem, informē EM pārstāvji.

Šī mērķa īstenošanai EM trešdien, 23.oktobrī, notiks iesaistīto pušu tikšanās ar Datu valsts inspekciju un uzņēmumiem, tostarp "Meta" pārstāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!