Piena un piena produktu ražošana un pārstrāde ir būtiska Latvijas tautsaimniecības sastāvdaļa, bet produkti pieprasīti kā vietējā, tā eksporta tirgos. Lai palielinātu izslaukumu un augstražīgo slaucamo govju mūžu, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku vadībā izstrādāts tehnoloģijas prototips, kas ļauj savlaicīgi konstatēt dzīvnieku saslimšanas riskus. Tehnoloģijas prototipa testi piena saimniecībās ir veiksmīgi.
"Atminos, kā padomju laikos labākās saimniecības lepojās, ka viena govs gadā dod ap pieciem tūkstošiem kg piena. Šobrīd vidējais izslaukums no vienas govs pārsniedz astoņus tūkstošus kg. Produktīvākajā saimniecībā 2021. gadā izslaukums pārsniedza pat 15 tūkstošus kg. Ražīgumu ietekmē gan ģenētika, gan barība," zina stāstīt RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošais pētnieks Anatolijs Zabašta. Tomēr augstražīgu slaucamo govju mūžs ir īss, tādēļ saimniecības pievērš lielu vērību dzīvnieku veselībai.
Zabaštas vadībā RTU, Elektronikas un datorzinātņu institūta un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes zinātnieki izstrādājuši automatizētu iekārtu, kas, ievietota dzīvnieka priekškuņģī, signalizē par temperatūras un ph līmeņa izmaiņām spureklī un ļauj agrīni diagnosticēt subakūtu spurekļa acidozi (SARA).