Foto: Publicitātes foto

Jaunuzņēmums "Naco Technologies" ir ieguvis prestižo "EIC Accelerator" grantu 2,3 miljonu eiro apmērā, lai revolucionizētu zaļā ūdeņraža ražošanu. Investīciju un piešķirtā finansējuma kopējā summa veido 10 miljonus eiro.

Finansējuma mērķis ir radīt specializētus nanopārklājumus un jaunus materiālus, kas aizstās vajadzību pēc platīna un citiem dārgmetāliem, kas nepieciešami ūdeņraža ražošanai un tā izmantošanai plašākā mērogā, informē Aleksandrs Parfinovičs, "Naco Technologies" izpilddirektors.

Biznesa dati:


SIA "Naco Technologies"

Reģistrācijas datums: 05.02.2020.

Juridiskā adrese: Rīga, Ganību dambis 24A - 52

Darbības veids: Metāla virsmas apstrāde un pārklāšana

Apgrozījums (2021. gadā): 102 077 eiro

Zaudējumi (2021. gadā): -162 578 eiro

Patiesie labuma guvēji: Valērijs Mitins, Aleksandrs Parfinovičs


Avots: "Lursoft"

Latvijas Ūdeņraža Asociācijā skaidro, ka ūdeņradim ir nozīmīga loma pārejā uz videi draudzīgu ekonomiku. Pašlaik to ražo no fosilā kurināmā, kas rada lielas oglekļa emisijas. Videi draudzīgāka alternatīva ir lieko saules un vēja enerģiju pārvērst ūdeņradī, izmantojot ūdens elektrolīzes procesu. Šajā procesā iegūtais ūdeņradis ir ķīmiski ļoti agresīvs, tāpēc elektrolīzeru komponentiem nepieciešama aizsardzība ar moderniem pārklājumiem. Pašlaik visplašāk izmantotās pārklājumu uzklāšanas metodes ir novecojušas un nav mērogojamas, jo tām ir augstas ražošanas izmaksas un tiek izmantoti dārgmetāli, kuru daudzums ir ierobežots.

"Mēs esam izstrādājuši revolucionāru ātrgaitas nanopārklājuma procesu, kas var 10 reizes samazināt tradicionālajos katalītiskajos pārklājumos izmantoto dārgmetālu (piemēram, Platīns (Pt), Irīdijs (Ir)) daudzumu. Tas arī sniedz iespēju izstrādāt jaunus materiālus, kas potenciāli varētu aizstāt šos grūti pieejamos elementus. Mēs jau sadarbojamies ar 20 klientiem, no kuriem daži ir vadošie ūdeņraža industrijas dalībnieki," stāsta Parfinovičs.

"Naco Technologies" nodrošina katalītiskos un aizsargpārklājumus ūdeņraža sistēmu komponentēm, piemēram, membrānām, anodiem, katodiem un bipolārām plāksnēm. Uzņēmuma izstrādātā ātrgaitas magnetronu izsmidzināšanas tehnoloģija var lielā ātrumā izsmidzināt gandrīz jebkuru materiālu un apvienot tos jaunos nanostruktūras pārklājumos. PEM elektrolīzeri un degšūnu elementi spēlē būtisku lomu ūdeņraža ražošanā un uzglabāšanā, taču to atkarība no cēlajiem materiāliem, piemēram, platīna un irīdija, padara tos dārgus un mazāk ilgtspējīgus. "Naco Technologies" katalītisko pārklājumu mērķis ir novērst vai būtiski samazināt šo materiālu izmantošanu, samazinot ūdeņraža ražošanas izmaksas un ietekmi uz vidi.

Pasaulei virzoties uz dekarbonizāciju, zaļais ūdeņradis ir kļuvis par tīru, ilgtspējīgu enerģijas avotu ar plašu pielietojumu, sākot no transporta līdz rūpniecībai. Tomēr augstās ražošanas izmaksas ir bijis būtisks šķērslis tā plašākai ieviešanai, norāda Latvijas Ūdeņraža Asociācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!