MISC 2.0 - 21945
Foto: Unsplash

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrs aicina profesionāļus, maģistrantūras un doktorantūras studentus un zinātniekus paaugstināt savas uzņēmējdarbības prasmes, izmēģinot spēkus ietekmīgu un inovatīvu jaunuzņēmumu dibināšanā pārtikas sektorā Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Food» programmā «TeamUp».

Pieteikties programmai iespējams līdz 2. jūnijam.

Programmas mērķis ir savest kopā zinātņietilpīgu ideju autorus un biznesa pārstāvjus. Tajā aicināti pieteikties inovatīvu pārtikas un lauksaimniecības tehnoloģiju izstrādātāji, kuri vēlas savu ideju komercializēt, lai ar programmas palīdzību atrastu partnerus, kuri jaunuzņēmuma līdzdibināšanā rūpētos par biznesa attīstību. "TeamUp" atbalsta tehnoloģiski ietilpīgus risinājumus, kuru fokusā ir ilgtspējīga lauksaimniecība un akvakultūra, alternatīvie proteīni, digitālā izsekojamība, aprites ekonomikā balstītas pārtikas sistēmas un veselīgs uzturs.

Programmas dalībnieki sešus mēnešus varēs saņemt atbalstu jaunuzņēmuma veidošanai — finansējumu, apmācības, mentoringu. Attīstībai nozīmīga būs iespēja dibināt kontaktus ar pasaules līmeņa ekspertiem un līdzīgi domājošiem profesionāļiem, lai veicinātu pozitīvas pārmaiņas pārtikas sistēmā. Pirmajos mēnešos programmā uzņemtie savā starpā meklēs partnerus un veidos līdzīgās vērtībās balstītas komandas. Katra komanda varēs pretendēt uz stipendiju 2000 eiro apmērā, lai ar ekspertu atbalstu attīstītu savu biznesa ideju. Programmas izskaņā komandas prezentēs nākotnes plānus ekspertiem, daudzsološākās idejas varēs saņemt līdz 40 tūkst. eiro finansējumu.

Pagājušā gadā programmā tika izveidota Latvijas komanda, kas nu jau pārtapusi tehnoloģiju jaunuzņēmumā "OG Sense". Tas attīsta unikālu optisko gāzes sensoru amonjaka, oglekļa dioksīda un gaistošo organisko savienojumu monitoringam, ko pārsvarā izmanto mājputnu fermās. Komanda ieguva trešo vietu un saņēma 15 tūkst. eiro lielu naudas balvu.

"Uzzinot par programmu, kas ļautu man satikt cilvēkus, kuru rīcībā ir tehnoloģiski risinājumi, bet nav pieredzes biznesa attīstīšanā, ilgi nedomādams, pieteicos. Mums izdevās veiksmīgi izveidot komandu un nodibināt kontaktus ar citiem uzsaukuma dalībniekiem. Ikmēneša stipendiju izmantojām projekta attīstībai, bet par naudas balvu iegādājāmies materiālus produkta tālākai attīstībai," stāsta viens no uzņēmuma izveidotājiem Valters Slava.

"EIT Food" aktivitātes Latvijā īsteno "EIT Food Hub Latvia". "EIT Food Hub Latvia" darbojas RTU Zinātnes un inovāciju centrs paspārnē kā viena no četrām zināšanu un inovāciju kopienām, un tās darbības pamatmērķis ir veicināt tādu inovāciju un ilgtspējīgu ekonomikas iniciatīvu veidošanos, kas vairo kvalitatīvas pārtikas pieejamību, dod pienesumu vides saglabāšanā un veselības uzlabošanā, kā arī rada jaunas darbavietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!