Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Trešdienas pievakarē Korejas galvaspilsētā Seulā "Samsung" prezentēja savus jaunākos salokāmos viedtālruņus un citas viedierīces – planšetes un pulksteņus, kā arī to aksesuārus.

"Delfi" kopā ar citiem medijiem no visas pasaules bija iespēja jaunās ierīces apskatīt klātienē, tāpēc varam dalīties ar pašiem pirmajiem iespaidiem par tām. Protams, galvenokārt mums un visiem interesē salokāmie "Flip" un "Fold" telefoni.

Šī ir jau piektā lokāmo ekrānu tālruņu paaudze, un jāatzīst, ka šoreiz tie ir teju perfekti salocīti. Jau pērn tālruņi šķita gana labi, taču, uzlabojot eņģes (arvien mazliet jocīgi pieminēt eņģes, runājot par viedtālruņiem), tie ir kļuvuši būtiski saistošāki. Līdz šim salocītā veidā tālruņi tomēr palika mazliet "trapecveidīgi" – locījuma vieta bija biezākā. Taču ar jauno mehānismu tālruņi salokās praktiski plakani. Starpība ir vien nieka milimetri, bet jaunās ierīces ir daudz patīkamāk lietot un tās vairs nerada kompromisa sajūtu. Līdz šim mēs pieņēmām, ka ekrāna locīšana ir īpaša lieta, tāpēc tai var piedot zināmus trūkumus. Taču ir klāt laiks, kad par to vairs nav jādomā.

Abi jaunie viedtālruņi – mazais "Flip5" un lielais "Fold5" – salokāmi ļoti patīkamā "monolītā" formā, un tā vien gribas tos virpināt pa rokām. Un, protams, locīt ciet un vaļā.

Viens neliels "klupšanas akmens" gan vēl ir palicis un nav zināms, vai tam tik drīz – un vispār – varēs pārkāpt. Paša ekrāna locījuma vieta tomēr ir sataustāma un zināmos apstākļos redzama. Varbūt vēl pēc kādām piecām paaudzēm būs pieejami maģiski stikli bez redzamām locījuma vietām.

Mazākais "Flip5" (kas atvērts piedāvā visai varenu 6,7 collu ekrānu) salocīts ir brīnišķīgi maziņš un ērts. Tam tagad ir lielāks ārējais ekrāns, kas piedāvā vairāk iespēju dažādu uzdevumu vadībai un citām ātrām darbībām. Tālrunim ir arī pietiekami spējīgas fotokameras, kas gan nevar sacensties ar lielā "Fold5" piedāvājumu. Interesanti un mazliet skumji, ka "Flip" tālrunis tiek vairāk orientēts tieši sievietēm. Arī kārtīgs onkulis pavisam mierīgi var lietot tādu ērti "aizklakšķināmu" ierīci.

Tomēr tirgus rāda, ka vīriešiem vairāk patīk lielais "Fold", un, kā jau iepriekš minēts, arī tas ir kļuvis daudz patīkamāks tieši uzlabotās eņģes dēļ. Patiesībā pat salocītā veidā varētu arī neiedomāties, ka tas ir atvāžams. To var pilnvērtīgi lietot ar ārējo 6,2 collu ekrānu.

Īstā dzīve gan sākas, tālruni atverot. Tad kļūst pieejams 7,6 collu lielais ekrāns, kas kalpo kā neliela planšete. Ekrāns arī vadāms ar "S Pen" irbuli, kas tagad īpaši labi sadarbojas ar šo lokāmo ekrānu.

Līdzīgi kā planšetē, "Fold" var lietot vairākus lietotņu logus vienlaicīgi. Tam tagad ir arī īpaša ātrās pārslēgšanas rīkjosla, kas ļauj piekļūt vairākām nesen lietotajām aplikācijām. Spēļu cienītājiem un citu intensīvu darbu veicējiem patiks jaunā dzesēšanas sistēma, kas ir kļuvusi lielāka un tādējādi spēj efektīvāk dzesēt tālruni.

Interesanti, ka, neskatoties uz īpašo locīšanas mehānismu, abi jaunie tālruņi ir IPX8 ūdens un putekļu droši. Tos arvien nav ieteicams lietot pludmalēs un īpaši putekļainās vietās, taču nav jabaidās tos nejauši iemērkt peļķē, kafijas krūzē vai citā slapjā vietā.

Medijiem apskatei bija pieejami arī daudz dažādi tālruņu papildaprīkojumi, ko gribētos redzēt arī mūsu tirgū. Šobrīd gan nav zināms, kas no plašā klāsta būs pieejams.

"Flip5" ir 6,7 collu iekšējais ekrāns un 3,4 collu ārējais ekrāns. Tam ir divas galvenās kameras – platā leņķa un īpaši platā leņķa kameras, abas aprīkotas ar 12 megapikseļu sensoru. Savukārt selfijiem pieejama 10 megapikseļu kamera. Tālruni darbina 3700 mAh akumulators un tam pieejama gan bezvadu uzlāde, gan reversā citas ierīces lādēšana. Telefons pieejams ar 256 un 512 gigabaitu atmiņu.

"Fold5" ir 6,2 collu ārējais un 7,6 collu iekšējais ekrāns. Tam ir vairāk kameru, ieskaitot trīskāršu teleobjektīva kameru un 50 megapikseļu galveno kameru. Pieejamās atmiņas ir 256 un 512 gigabaiti, kā arī 1 terabaits īpaši prasīgajiem. Tālruni darbina 4400 mAh akumulators, kam arī, protams, pieejama bezvadu uzlāde.

Abi jaunie tālruņi iepriekšpasūtāmi jau šodien, savukārt mazliet vēlāk atrodami arī veikalu plauktos. Šobrīd nav ziņu par cenām Latvijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!