Foto: Publicitātes foto

Pašmāju tehnoloģiju uzņēmumi LMT un "MikroTik" radījuši 5G lieljaudas rūtera prototipu. Rūteris darbojas 5G mmWave spektrā un savienotajām iekārtām spējot nodrošināt līdz šim nebijušas kvalitātes datu pārraidi, apgalvo izstrādātāji.

Paredzams, ka rūteris īpaši noderīgs nākotnē varētu būt tādām industrijām kā kuģniecība un citām, kur nepieciešama jaudīga un ātra datu apmaiņa.

Tehnoloģiju un inovāciju foruma "5G Techritory" ietvaros notikušajā rūtera demonstrācijā, kas norisinājās LMT un "MikroTik" kopīgi izveidotajā 5G laboratorijā, jaudas testos rūteris spēja nodrošināt maksimālo augšupielādes ātrumu 300Mbps un lejupielādes ātrumu – 2,5 Gbps.

"5G ieviešana ir pavērusi durvis milzīgam tehnoloģiskam lēcienam, kura spēku sajūt gan ierindas cilvēks, gan dažādas tautsaimniecības nozares. Lai šis lēciens radītu maksimāli lielu pievienoto vērtību, būtiska loma ir ne tikai inovācijām, kas spēj izmantot 5G sniegtās iespējas, bet arī nemitīgai 5G tīkla infrastruktūras attīstībai un tādu datu pārraides iekārtu radīšanai, kas jaudas un ātruma ziņā spēj apmierināt 5G lietotāju vēlmes un vajadzības," stāsta LMT prezidents Juris Binde.

Lieljaudas rūteris strādā 5G mmWave spektrā – "milimetru viļņu" frekvencēs, kas darbojas no 24 GHz līdz 47 GHz un atrodas 5G spektra diapazona augšgalā.

Kā norāda rūtera radītāji, iekārtai ir būtiska loma, nodrošinot datu pārraidi apstākļos, kad īsā laika periodā nepieciešams pārraidīt milzīgu datu apjomu, bet vides specifikas vai citu iemeslu dēļ izbūvēt datu pārraides kabeļu tīklu ir neiespējami vai sarežģīti.

Kā viens no iespējamiem izmantošanas veidiem Latvijā radītajam lieljaudas rūterim tiek minēta datu pārraides nodrošināšana starp jūrā esošajiem kuģiem un kuģiem ar ostu. LMT jau tuvākajā nākotnē plāno rūteri izmantot testiem, attīstot 5G pārklājumu ne tikai uz zemes, bet arī Baltijas jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!