Foto: DELFI

Igaunijas valdība ceturtdien no drošības iestādēm saņēmusi pārskatu par Igaunijas-Somijas savienojošā komunikāciju kabeļa bojājumiem, raksta "Delfi.ee".

Igaunijas izmeklētāji kopā ar Somiju un Igaunijas Jūras spēkiem ceturtdien no rīta pabeidza nepieciešamās procesuālās darbības Igaunijas-Somijas komunikāciju bojājumu izmeklēšanai.

Līdzšinējie pētījuma rezultāti liecina, ka sakaru kabeļa bojājumus izraisījis cilvēks, un tie nav radušies paši vai dabas ietekmē. Turpmākā izmeklēšana noskaidros, vai aizdomas ir pamatotas un vai tās radušās nolaidības vai kāda cita iemesla dēļ.

Tā kā sākotnējie pierādījumi ir savākti, kabeļa remontu var sākt plānot pēc iespējas ātrāk, un atbildīgās institūcijas cer, ka tas notiks jau nākamnedēļ. Kabeļu remonta kuģis šobrīd palīdzējis atrast bojāto vietu un vākt pierādījumus.

Lai gan Igaunijas un Somijas izmeklētājiem ir zināmi kuģi, kas atradās šajā apkaimē bojājumu rašanās laikā, un notiek darbs, lai noskaidrotu kuģu saistību ar tiem, ir pāragri norādīt uz iespējamo vainīgo. Tāpat pagaidām amatpersonas nevar apstiprināt, ka kaitējums nodarīts tīši, tostarp ar mērķi sabojāt kritisko infrastruktūru.

Esošajā kriminālprocesā izmeklētāji pārbauda arī Igaunijas-Zviedrijas sakaru kabeļa bojājumus, jo sākotnējie dati liecina, ka arī tas varētu būt cilvēka radīts, taču tas vēl jāpārbauda procesa gaitā.

"Esmu pateicīga mūsu pētniekiem un ekspertiem, kā arī mūsu Somijas kolēģiem, kuri pēdējo trīs dienu laikā intensīvi strādājuši jūrā. Es ticu, ka eksperti noskaidros patiesību," sacīja Ministru prezidente Kaja Kallasa.

Igaunija vienmēr centusies nodrošināt sakaru pieejamību. Ja sabojājas kabeļi jūrā, iespējams izmantot alternatīvus jūras kabeļus vai sauszemes kabeļus, kas ved uz Latviju. Sakaru turpmākai darbībai kopumā ir deviņi dažādi pieslēgumi: 7 jūras un 2 sauszemes kabeļi.

Šobrīd pierādījumu vākšana jūrā ir beigusies, un, tos analizējot, tuvākajā laikā vajadzētu iegūt plašāku informāciju par to, kādi ir bojājumi un kā tie varētu būt nodarīti. Operāciju pabeigšana notikuma vietā nozīmē ka sakaru kabeļa remontdarbus var plānot tālāk, norādījušas atbildīgās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!