Foto: Publicitātes attēli

Latvijas vēju turbīnu robotizēto inspekciju uzņēmums "Aerones" ir saņēmis atbalstu no Eiropas Savienības (ES) Inovāciju fonda infrastruktūras projektam CO2 emisiju samazināšanai, ziņo uzņēmuma pārstāvji.

Uzņēmums piedāvā vēja turbīnu robotizētas inspekcijas un apkopes risinājumus un ir radījis pasaulē pirmo vēja turbīnu lāpstiņu remonta robotu.

Granta finansējums paredzēts šo robotu ražošanas mērogošanai, kas palīdzētu nozarei virzībā uz klimata mērķu sasniegšanu. Projekta kopējais budžets ir 7 360 000 eiro.

“Vēja turbīnu lāpstiņu remonts ir kritiski svarīgs vēja enerģijas ražošanas efektivitātei un ilgtspējai. Ar Inovāciju fonda atbalstu "Aerones" varēs saražot robotus, kas ļauj veikt turbīnu lāpstiņu erozijas remontu ātrāk, precīzāk un efektīvāk, nekā tas darīts līdz šim. Īsākas turbīnu gaidstāves nozīmē vairāk
saražotas enerģijas tādējādi 10 gadu griezumā par 161 349 tonnām samazinot CO2
emisijas, un ļaujot saražot papildu 918 320 MWh atjaunojamās elektroenerģijas,” projekta nozīmīgumu skaidro Dainis Krūze, "Aerones" līdzdibinātājs un izpilddirektors.

Uzņēmumā skaidro, ka turbīnu lāpstiņu ārmalas erozija ir viens no biežāk sastopamajiem nolietojuma bojājumiem. Pieaugot vēja turbīnu izmēram, arī lāpstiņas rotācijas ātrums tās galā var pārsniegt 360
km/h. Šādā ātrumā pat lietus pilieniem ir abrazīvs efekts, kas veicina eroziju. Turbīnas lāpstiņas erozija ievērojami samazina turbīnas efektivitāti.

"Aerones" ir pasaules līderis vēja turbīnu robotizētās apkopes un inspekciju jomā, nodrošinot vēja turbīnu inspekcijas, tīrīšanas pakalpojumus, pretapledojuma pārklājuma uzklāšanu un turbīnas lāpstiņu erozijas remontu vairāk nekā 27 valstīs četros kontinentos.

Izmantojot unikālu patentētu robotizētu tehnoloģiju, darbi tiek veikti 3x - 6x ātrāk, salīdzinot ar
ierastajām servisa metodēm.

Granta projektu līgumus paredzēts noslēgt 2024.gada jūnijā, pirms tam veicot projekta
gatavības pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!