Rezultātā tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas nozares Covid-19 izraisītās krīzes dēļ ir cietušas vissmagāk. Kā liecina aplēses, tieši šīs sfēras veido aptuveni 10% no globālā IKP un nodrošina vismaz 330 miljonus darba vietu – katrs desmitais pasaules iedzīvotājs strādā tieši šajās nozarēs. Savukārt Latvijā tūrisma nozare veido teju 5% no valsts IKP, nodrošinot darba vietas aptuveni 9% darbspējīgo iedzīvotāju. Turklāt tai ir cieši pakārtota sabiedriskās ēdināšanas nozare, kas darbu dod aptuveni 5% valsts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.
Jau kopš februāra tūrisma nozare Latvijā piedzīvo strauju lejupslīdi, zaudējumiem sasniedzot pat 90% no iepriekšējā apjoma. To vēl vairāk ietekmējis tas, ka pandēmija mūs skārusi pirms jaunās, aktīvās tūrisma sezonas sākšanās. Arī sabiedriskās ēdināšanas nozare ir cietusi vietējo apmeklētāju, tūristu trūkuma un pieņemto drošības pasākumu dēļ, kādēļ daļa uzņēmumu pat pārtraukuši darbību, bet citi – ir atraduši veidus, kā organizēt ēdienu piegādes, nodrošināt klientiem produktu kastes un receptes ēdienu pagatavošanai, sniegt attālinātas bārmeņu konsultācijas ar video konferenču starpniecību u.tml.