sadarbībā ar A/S LATVIJAS VALSTS MEŽI
Dodamies mežā!
Padomi zaļai atpūtai dabā
Teksts: Līga Švāne
Foto: Publicitātes foto, privātais arhīvs
Mežs ir mūsu draugs – ikviens tajā ir laipni gaidīts pastaigāties, sportot, atpūsties, izbaudīt mieru un klusumu, vākt dabas veltes un veikt citas aktivitātes svaigā gaisā. Lai gan tas pretī neko neprasa, mūsu pienākums ir pateikt paldies. Vislabāk to iespējams izdarīt, aiz sevis neatstājot postu un nekārtību. Kā piedzīvot mežu, un kas jāņem vērā, pavadot tajā savu brīvo laiku?

"Mežā ir jādodas ar saprātu un jāievēro visas sabiedrībā pieņemtās normas, sākot ar tādām pašsaprotamām lietām kā nemēslot un nedemolēt. Esot dabā, jāuzvedas tā, it kā būtu pie kāda ciemos. Un mežā mēs jau arī esam ciemos – pie mammas dabas," stāsta Kārlis Taukačs, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vecākais plānotājs.

Labas uzvedības ABC
Mežs ir viena no lielākajām Latvijas bagātībām, un visiem iedzīvotājiem ir tiesības tajā uzturēties un brīvi pārvietoties. Svarīgi to darīt atbildīgi – nekaitējot dabai un mežā izveidotajai infrastruktūrai. Lielākā daļa aktivitāšu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajās zemēs ir atļauta bez īpašas informēšanas vai saskaņošanas. Pieredzējuši dabā gājēji, visticamāk, jau zina, kā mežā jāuzvedas. Savukārt “svētdienas gājējiem” pirms došanās mežā vēlams iepazīties ar vispārējiem uzvedības noteikumiem. Daži no tiem:

  • ievērot savstarpējo cieņu, netraucēt, netrokšņot un neapdraudēt citus meža apmeklētājus;
  • nebojāt īpašumu, piemēram, meža ceļus un grāvjus, izziņas un rekreācijas infrastruktūru;
  • būt saudzīgam pret dabu;
  • aizsargājamās dabas teritorijās ievērot papildu prasības;
  • nepostīt meža augsni un zemsedzi;
  • ievērot meža ugunsdrošības noteikumus;
  • u. c. noteikumi, ar kuriem plašāk var iepazīties šeit.

"Katra aizlieguma vai ieteikuma pamatā ir bijis kāds gadījums, kāpēc tas ieviests. Piemēram, ugunskuru kuršana tikai tam īpaši paredzētās vietās. Skaidrs, ka šis noteikums saistīts ar ugunsdrošību. Vienlaikus ir lietas, par kurām cilvēki reizēm neiedomājas, piemēram, ka braukt pa meža augsni ar mopēdu vai automašīnu ir ne tikai pretlikumīgi, bet arī ugunsbīstami un traumējoši mežam," stāsta LVM eksperts.

Sagatavojies un izpēti
"Pirms došanās mežā ir jāapdomā, kur mēs iesim un ko darīsim. Vai ar savu klātbūtni nenodarīsim kādam pāri. Mežā vienmēr ieteicams būt klusiem un piesardzīgiem," stāsta Taukačs. Plānojot došanos mežā, noteikti vērts savā viedierīcē lejupielādēt "LVM GEO Mobile" lietotni, kur atrodama kartogrāfiska informācija par LVM pārvaldījumā esošām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, mikroliegumiem, aizsargjoslām un LVM noteiktām dabas aizsardzības teritorijām. Kartēs atrodami arī LVM tūrisma vietu dati izmantošanai bezsaistē.
Arī atrodoties mežā, ik pa laikam vērts ielūkoties "LVM GEO Mobile" lietotnē – tā būs lielisks palīgs, lai neapmaldītos un pēc pastaigas droši izkļūtu no meža. "Lietotnē apkopota ļoti vērtīga informācija, tostarp arī par teritorijām, no kuru apmeklēšanas jāizvairās, piemēram, stingrā režīma rezervāta zonas, kas ir tikai dabai atvēlēta teritorija, kurā cilvēks nedrīkst iejaukties," papildina LVM eksperts.

Plaša informācija par to, ko drīkst un nedrīkst darīt mežā, atrodama arī LVM tīmekļvietnē. Savukārt vietnē mammadaba.lv apkopots detalizēts un plašs materiāls par dabas apskates objektiem, dabas takām, skatu torņiem, atpūtas vietām un cita noderīga informācija. Ar filtru palīdzību iespējams atlasīt sev interesējošo informāciju par atpūtas vietām pēc reģiona un citiem kritērijiem. "Šeit atrodama visa nepieciešamā informācija, lai mēs varētu būt par sevi pārliecināti un zinoši dabā gājēji," piebilst Taukačs.
Uz mežu ar suni
Daudzi uz mežu dodas kopā ar savu četrkājaino mīluli. Pārvietojoties mežā kopā ar suni, ir jāievēro pašvaldību saistošie noteikumi. Tāpat arī jāpievērš uzmanība tūrisma vietās izvietotajām zīmēm. Ja norādīts, ka dabas takā aizliegts ievest suni, tad tas ir jārespektē. Šāda zīme uzstādīta ne bez iemesla – atrodoties aizsargājamā dabas teritorijā, ir svarīgi netraucēt savvaļas zvērus, jo daļa apmeklētāju turp var būt devušies tieši ar mērķi ieraudzīt meža dzīvniekus vai vērot putnus.

Dodoties mežā pastaigā ar suni, jāpatur prātā labturības prasības, un noteikti parūpējies, lai mīlulim ir pieejams ūdens! Suns bez pavadas var atrasties saimnieka uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā iespējams kontrolēt četrkājainā mīluļa rīcību. Tomēr nedrīkst aizmirst – arī suns ir dzīvnieks. Mežā ir gana daudz dažādu zvēru, un, to smaržas vadīts, sunītis var aizklīst prom no saimnieka. Taukačs iesaka vienmēr padomāt pāris soļus uz priekšu, kādas sekas var būt mūsu rīcībai.

"Ja suns turas blakus savam saimniekam, protams, neliedzam viņam izbaudīt brīvību, paskraidīt pa pārredzamu meža ceļu. Mežs ir vieta, kur varam justies īsteni brīvi. Bet tajā pašā laikā neaizmirstam – tuvumā var būt dzīvnieki, citi atpūtnieki. Tādos gadījumos vēlams suni tomēr turēt saitē. Arī mūsu mājdzīvnieku klātbūtne un rīcība var ietekmēt dabas ritumu," piebilst LVM pārstāvis.

Kas jāzina par nakšņošanu mežā?
Mežā drīkst arī nakšņot, un tas ir atļauts jebkurā tam piemērotā vietā. Tiesa, vislabāk to darīt pielāgotās un labiekārtotās tūrisma vietās ar rekreācijas infrastruktūru. Apmetnes veidošanai jābūt pārdomātai, lai dabai netiktu nodarīts kaitējums. Sevišķi tas attiecas uz telšu būvēšanu. Dabai krietni draudzīgāks risinājums ir šūpuļtīkls jeb hamaks, kas pakarināms starp kokiem un tādējādi nekaitē zemsedzei.

Iekuram drīkst izmantot sausus un nokaltušus zarus, taču arī to vākšanai jābūt pārdomātai. Resnākie stumbeņi ir jāsaudzē un jāatstāj dabā, jo tā ir mājvieta dažādiem kukaiņiem, augiem un citiem dzīvajiem organismiem. Taukačs ugunskura vietā rekomendē izmantot kompakto prīmusu jeb petrolejas pavardu, kas ir ērti paņemams līdzi pārgājienā. Uz tā var vienkārši un ērti pagatavot ēst vai uzsildīt ūdeni.

"Nakšņošana mežā iet roku rokā ar rūpi par ugunsdrošību un savu radīto atkritumu savākšanu. Kas attiecas uz labiekārtotajām atpūtas vietām – tur jau viss ir diezgan saprotami un vienkārši, bet es tomēr ieteiktu neizmantot uzstādītās atkritumu kastes, jo kādam tās tāpat būs jātīra. Tā vietā iesaku vadīties pēc principa “ko atvedu, to arī aizvedu" un mežā neko pēc sevis neatstāt," iesaka LVM pārstāvis.

"Dodoties prom no atpūtas vietas, ir jāpadomā – vai pašam būtu patīkami šeit atrasties pēc šādas viesošanās? Vēl labāk – atstāt atpūtas vietu vēl tīrāku, nekā tā bija pirms tam, un savākt to, ko pirms manis kāds neapzinīgs viesis atstājis," saka LVM pārstāvis.

Taukačs došanos mežā salīdzina ar veikala apmeklējumu. Dodoties iepirkties, mēs vispirms apdomājam, kas ir jāiegādājas, izveidojam sarakstu un sagatavojam auduma iepirkumu maisiņu. Arī dabā iešana prasa sagatavošanos. "Kad karte ir izpētīta, mugursoma sagatavota un esam iepazinušies ar uzvedības noteikumiem, neredzu nekādus šķēršļus iešanai mežā. Atliek vien novēlēt: "Tiekamies dabā!"" piebilst mežu eksperts.
Dabā gājējas pieredze
Renāte Ribaka, LVM komunikācijas speciāliste
LVM komunikācijas speciāliste Renāte Ribaka brīvajā laikā ir aizrautīga dabā gājēja. Kā pati saka – viņas privilēģija ir zinoši kolēģi, kuri ne tikai iesaka apskates vietas, bet arī dod vērtīgus padomus. Viņas zelta likums – pirms katra pārgājiena izvērtēt savas fiziskās un garīgās spējas. "Tu nevarēsi izbaudīt pārgājienu vai būšanu mežā, ja izplānotais maršruts būs pārāk garš vai sarežģīts. Tāpat arī jāsaprot, ko no meža sagaidi, – gribi bezceļu pārgājienu vai rāmu atpūtu kādā labiekārtotā vietā," stāsta Renāte.

Pieredzējusī dabā gājēja pirms katra nākamā piedzīvojuma vienmēr ielūkojoties "LVM GEO Mobile" lietotnē. "Ejot dabā, tas ir brīnišķīgs palīgs, kur ļoti uzskatāmi atzīmētas visas teritorijas, tai skaitā dabas liegumi, kuros ir ierobežojumi," viņa dalās pieredzē.

Pārgājienos kopā ar Renāti dodas arī viņas suns, un tas nozīmē, ka mugursomā līdzi vienmēr ir arī viss nepieciešamais četrkājainā mīluļa labsajūtai, tostarp arī paklājiņš, uz kura viņam gulēt. Tiesa, visbiežāk suņuks tomēr ieritinās blakus saimniecei hamakā. Tā ir ne tikai drošāk, bet arī siltāk. Nakts stundās Renāte savu suni vienmēr ir piesaitējusi, lai viņš, kā pati smej, "neizdomā evakuēties". "Reiz bija situācija, ka mūs naktī hamakā pamodināja stirna, kura mūs ziņkārīgi pētīja," atmiņās dalās pārgājienu entuziaste.

Renātes ieteikums citiem dabā gājējiem – nebūt vienaldzīgiem. Joprojām ir gana daudz tādu, kas mežu piemēslo ar būvgružiem un citiem atkritumiem. Ja pārgājiena laikā pamani pārkāpumus pret vidi, ziņo Valsts vides dienestam par to "Vides SOS" lietotnē.

Projekts sadarbībā ar:
teksts
Līga Švāne, Ketija Nuķe-Osīte
redaktore
Kristīne Melne
DIZAINS
Māris Rītiņš
FOTO
"Latvijas valsts meži" arhīvs, Viesturs Radovics, "Delfi"
PROJEKTA VADĪBA
Žanete Kļaviņa
Pārdošanas projektu vadītāja
Lauma Simanoviča