Vaktē ceļu un sagatavo karti.
Kā neapmaldīties mežā?
Teksts: Ketija Nuķe-Osīte
Foto: Publicitātes foto
Vasaras nogale tradicionāli ir laiks, kad naskākie sēņotāji trin nazīšus, auj zābakus, ņem groziņus un dodas mežā labāko velšu medībās. Ieejot azartā, var gadīties apjukt un apmaldīties mežā. Kā sagatavoties, lai dodoties mežā, ne tikai nenoklīstu, bet vienmēr pa rokai būtu karte?

Mežā dodamies dažādu mērķu vadīti – izlocīt kājas skaistā pārgājienā, pārnakšņot teltīs, vasarās, lai sēņotu un ogotu. Viena lieta ir izstaigāt sev zināmās meža vietas, bet pavisam cita – doties nepazīstamā mežā. Lai tas būtu droši, ir divi aspekti, kurus noteikti vērts ņemt vērā - izvēlēties AS "Latvijas valsts mežu" (LVM) ierīkotos meža ceļus, kas brīvi pieejami ikvienam iedzīvotājam, kā arī sagatavoties, iepriekš lejupielādējot tālrunī "LVM GEO" karšu lietotni. Kur un kā tiek veidoti meža ceļi, stāsta LVM telpiskās plānošanas vadītājs Normunds Priede, bet par karšu lietotnes plašajām iespējām stāsta "LVM GEO" ģeotelpisko risinājumu projektu vadītāja Dana Spulle.

Ceļi – meža asinsrite, kas tam palīdz funkcionēt
LVM pārziņā šobrīd ir 12 tūkstoši kilometru meža ceļu. Katru gadu no jauna izbūvē vai pārbūvē vēl 300 km ceļu. Kāpēc ir vajadzīgi meža ceļi? Kā stāsta Normunds Priede, tie ir kā asinsrite cilvēka organismā – palīdz mežam funkcionēt. Meža ceļi nodrošina piekļuvi katram meža nogabalam, kuru LVM apsaimnieko. "Ja atceramies senākus laikus, kad nebija blīvā mežu ceļu tīkla, tad kokus pludināja pa upēm, veda ar pajūgiem vai transportēja pa šaursliežu dzelzceļu," stāsta Normunds Priede.

Mežā bez mežsaimniecības darbiem – stādīšanas, kopšanas, ciršanas – notiek arī citi darbi. Meža teritorijās ir, piemēram, karjeri, kur LVM iegūst smilti, granti. Tāpat katru gadu izceļas meža ugunsgrēki. Šajās situācijās svarīgi, ka konkrētajām vietām var piekļūt ugunsdzēsības transports. "Parasti skatāmies un identificējam tās vietas, kur šobrīd nav ceļu un kur tie būtu saimnieciski svarīgi," norāda LVM telpiskās plānošanas vadītājs. Tas attiecas arī uz nelieliem meža masīviem.
Reizēm gan meža ceļi beidzas šķietamā nekurienē. Tam ir vairāki iemesli. Viens – ceļš tā izbūvēts apzināti, lai izvairītos no meža zādzību riska, un vieglāk konstatēt pārkāpumu. Otrs – caurbraucami meža ceļi veicina to, ka tajā nelegāli izmet atkritumus. Un trešais – ceļš beidzas nekurienē, jo gluži vienkārši dažus simtus metrus aiz apgriešanās laukuma beidzas LVM īpašums, aiz kura tālāk ceļus neizbūvē. Vairāk par meža ceļiem vari uzzināt šeit.

Meža ceļi ir būtiski arī, lai neapmaldītos. Pie lielākajiem meža ceļiem, iebraucot meža masīvā, ir zīme ar konkrētā ceļa nosaukumu, informāciju par ātruma ierobežojumu un citas norādes. Ja dodies sev nezināmā mežā, automašīnu novieto meža ceļa nobrauktuvē vai paplašinājumā, lai garām tiek cits transports, iesaka Normunds Priede.

"Meža ceļš jebkurā gadījumā kaut kad izvedīs ārā uz lielāku ceļu," norāda Normunds Priede.

Pirms dodies mežā – sagatavo karti
Viens no drošākajiem palīgiem, kas palīdz orientēties apkārtnē, ir kartes. Lai ne tikai atpazītu, kur esi, bet uzzinātu vairāk par to, kas mežos un to tuvumā atrodas, LVM radījusi lietotni "LVM GEO". Tā ir populārākā un pilnīgākā karšu lietotne Latvijā. "Tajā ir ļoti daudz dažādu iespēju kartēs izpētīt teritoriju, uz kuru doties, gūt iedvesmu jauniem maršrutiem," stāsta Dana Spulle.

Karšu lietotni izmanto ne tikai LVM darbinieki un meža apsaimniekošanas uzņēmumi, to var lietot ikviens mežā gājējs. No daudzajām pieejamajām kartēm, mežā gājējiem Dana Spulle iesaka izvēlēties LVM izstrādāto meža fona karti, kurai var pievienot dažādus datu slāņus. Piemēram, var atzīmēt, lai kartē rāda aizsargājamās teritorijas, kultūras vai dabas pieminekļus, jau pieminētos meža ceļus.
Izvēloties fonā LVM meža karti, tajā ar baltu burtu simbolu "LVM" attēlosies visi meži, kas ir LVM pārvaldībā. Tas nozīmē – ikviens šajos mežos var droši doties sēņot, ogot, pastaigāties vai pat nakšņot teltīs, ja vien nav norādes par aizliegumu. Savukārt ziemā, izmantojot "LVM GEO" palīdzību, varēsi atrast LVM mežus, kuros droši drīkst nocirst Ziemassvētku eglīti, protams, ievērojot attiecīgos nosacījumus par eglītes lielumu un ciršanas vietu. Noderīgi, ka lietotnē var saglabāt konkrētu līniju vai iezīmētu poligonu, dodot tam nosaukumu, piemēram, "Mana sēņu vieta". Ar saglabāto norādi var dalīties tālāk, taču redzama tā būs tikai pašam telefona lietotnē, nevis publiski.

Būtiski, ka "LVM GEO" lietotne pieejama gan tiešsaistē, gan bezsaistē. Pirms dodies mežā, lejupielādē lietotni un LVM meža karti visos trīs mērogos, lai gadījumā, ja mežā ir slikts sakaru pārklājums, karte spētu noteikt atrašanās vietu pēc GPS signāla. Ja nu sanācis apmaldīties, pēc atrašanās punkta kartē varēs redzēt precīzu koordinātu, kuru pateikt sazvanītajiem glābējiem.

"Ko es ieteiktu darīt, dodoties mežā, – lietotnē saglabāt un pievienot savu vietu. Pirms gājiena, pievienot lietotnē vietu, kur sākat došanos mežā. Ja rodas sajūta, ka nezināt, kur tagad ir jāiet, tad, paskatoties saglabāto vietu, redzēsiet vismaz virzienu. Atliks doties uz sākumu, kur esat mežā iegājuši," iesaka Spulle.

Padomi, kā droši doties mežā un neapmaldīties:
  • Ja nav pārliecības par orientēšanās prasmēm – turies tuvāk ceļiem vai izvēlies doties pazīstamos mežos.
  • Plānojot gājienu mežā, lejupielādē telefonā "LVM GEO" lietotni un LVM fona kartes, lai tās darbotos arī vietās, kur nav mobilo sakaru.
  • Pirms gājiena sagatavojies – paņem līdzi ūdeni, kādu uzkodu vai maizīti, lai būtu spēks staigāt.
  • Apģērbies atbilstoši apstākļiem – slēgts, ādu nosedzošs apģērbs un mitrumizturīgi apavi, virsjaka, kas pasargā no lietus.
  • Apģērbies koši, lai mežā tevi var pamanīt.
  • Nedodies tālāk par vietu, no kuras redzama, piemēram, automašīna vai kāds cits labi atpazīstams un redzams orientieris.

LVM eksperti arī atgādina – izturies saudzīgi pret mežu un to, ko tajā redzi. Tad arī citi varēs par mežu priecāties. "Ko atnesi, to aiznes! Neatstāj mežā to, ko esi paņēmis līdzi," uzsver Normunds Priede.

Projekts sadarbībā ar:
teksts
Līga Švāne, Ketija Nuķe-Osīte
redaktore
Kristīne Melne
DIZAINS
Māris Rītiņš
FOTO
"Latvijas valsts meži" arhīvs, Viesturs Radovics, "Delfi"
PROJEKTA VADĪBA
Žanete Kļaviņa
Pārdošanas projektu vadītāja
Lauma Simanoviča