Foto: LETA

Mājokļu tirgū aprīlis ir bijis šogad aktīvākais mēnesis darījumu skaita ziņa, šādus datus ir apkopojusi cenubanka.lv, akcentējot, ka ar sērijveida dzīvokļiem noticis visvairāk darījumu kopš pagājušā gada augusta.

Raksturojot cenas, analītiķi atzīmē, ka dzīvokļu cenas pirmskara ēkās ir "atguvušās" un ir līmenī, kāds bija novērots 2023. gada vidū, savukārt darījumu skaits ar šādiem īpašumiem nav liels.

Reģistrētie darījumi aprīlī un maijā liecina, ka dzīvokļi neremontētās ēkās vidēji maksājuši 1630 eiro/m2, savukārt atjaunotās mājās – 2382 eiro/m2.

Tāpat ir fiksēts mājokļu cenu kāpums jaunbūvēs, tostarp tāpēc, ka tiek reģistrēti darījumu dārgākos projektos, piemēram "Moho Park", "Lieplejas" un "Ābeļziedu terases", attiecīgi otrreizējais tirgus augot līdzi. Šobrīd, pēc cenubanka.lv datiem, jauno projektu otrreizējā tirgū ir sasniegts augstākais līmenis kopš 2018.gada, proti, dzīvokļu iekštelpu platību cena tuvojas 2000 eiro par kvadrātmetru.

Vidējā darījuma summa ar jaunu mājokli ārpus Rīgas centra nu ir pārsniegusi 140 tūkstošus eiro, taču ietekme uz kopējiem tirgus rādītājiem nav pārāk izteikta – šiem darījumiem neizdodas pacelt vidējos darījumu apjomus, ņemot vērā, ka arvien saglabājas augsts darījumu īpatsvars ar dzīvokļiem padomju laika sērijveida mājās, norāda cenubanka.lv.

Īres segmentā ir sācies sezonālais cenu kāpums, atzīmē analītiķi, gan piebilstot, ka 2023. gada vasaras līmenis vēl nav sasniegts. Datos redzams, ka palielinās jauno dzīvokļu īres cena galvaspilsētas centrā un tā apkārtnē – tā ir pārsniegusi 2023. gada vasaras līmeni, tiesa, maijā apritē parādījušies daudz ļoti dārgi divistabu dzīvokļi par 1500 eiro un vairāk, kas būtiski ietekmē vidējos rādītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!