Foto: Shutterstock

Šā gada jūnijā iegādāties divistabu dzīvokli tā saucamajā jaunajā projektā Rīgā, izmantojot hipotekāro kredītu uz 25 gadiem, bijis par 10% izdevīgāk nekā šādu mājokli īrēt, sarēķinājuši nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" eksperti. Tādējādi pēdējos divos mēnešos situācija tirgū nosvērusies par labu mājokļa pirkšanai, nevis īrei.

Aģentūras jaunākais "Mājokļu pircēju pārliecības indekss" liecina, ka šā gada jūlijā iegādei pieejamo dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielinājies par nepilniem 2% - pārdošanā bija 4730 dzīvokļi. Gandrīz puse (44%) no tiem bija īpašumi sērijveida ēkās galvaspilsētas apkaimēs.

Savukārt īrei pieejamo mājokļu skaits kopš jūnija saglabājies nemainīgs, piedāvājumā ir aptuveni 2300 īpašumi. Un vairāk nekā trešo daļu jeb 36% veidoja īres dzīvokļi sērijveida namos Rīgas apkaimēs.

Par pašu līdzekļiem

Pēc "Latio" datiem, iekštelpu platību vidējās cenas dzīvokļiem sērijveida ēkās nav piedzīvojušas ne kritumu, ne kāpumu – apkaimēs vidējā cena par kvadrātmetru ir 1015 eiro, bet centrā – 1500 eiro.

Par nepilniem 10% ir samazinājies pārdošanā esošo Rīgas mājokļu skaits jauno projektu pirmreizējā tirgū – no 1560 dzīvokļiem jūnijā līdz 1410 jūlijā. Vidējās cenas iekštelpu platībām nav mainījušās, turoties ap 2800 eiro/m². Savukārt jauno projektu otrreizējā tirgū cenu izmaiņas nav fiksētas: Rīgas apkaimēs vidējās cenas darījumos ir 1980 eiro/m², bet centrā 2470 eiro/m².

Tā kā jūlijs tradicionāli ir atvaļinājumu mēnesis, "Latio" darījumu vadītāji nav novērojuši īpašas svārstības mājokļu tirgus aktivitātē. Interese par īpašumu iegādi nav noplakusi, tomēr līdz rezultātam nākas gaidīt ilgi. Pircēji, kas plāno iegādāties īpašumu ar savu finansējumu, droši kaulējas, sagaidot cenas samazinājumu līdz pat 30% un pamatojot viedokli ar salīdzināmiem darījumiem tirgū. Atšķirībā no citiem gadiem, šovasar novērojam krietni zemāku interesi par privātās apbūves zemēm, tostarp arī savrupmāju būvniecību. Viens no iemesliem - augstās būvizmaksas.

Mājokļu segmentā darījumi visbiežāk notiek par summu līdz 60 tūkstošiem eiro, turklāt par saviem līdzekļiem. Jūlijā darījumu īpatsvars bez hipotekārā kredīta piesaistes bijis gandrīz 60%. Atsaucoties uz bankas "Citadele" datiem, "Latio" akcentē, ka lielākā daļa kredītu tiek izsniegti par summu līdz 100 tūkstošiem eiro.

  • "Delfi Bizness" jau rakstīja: līdz ar Euribor likmju kritumu pakāpeniski mazākus maksājumus bauda arī kredītņēmēji, tomēr Latvijā aizdevumu likmes nav tik iepriecinošas kā citās eirozonas valstīs.

Interesē arī mājiņas reģionos

Privātmāju kategorijā interese saglabājas par labas kvalitātes īpašumiem līdz 150 tūkstošiem eiro, tomēr piedāvājums neatbilst pieprasījumam. Savukārt no lētāku privātmāju iegādes, kas nāk komplektā ar laika zoba izgrauztiem defektiem, attur potenciāli nepieciešamo ieguldījumu apjoms. Ģimeņu interese par privātmājām saglabājas arī ārpus Pierīgas, tostarp mazajos miestiņos netālu no lielākajām reģionu pilsētām. Vairumā gadījumu šādu īpašumu cena ir zemāka nekā līdzīgām savrupmājām pieprasītākās lokācijās. Ja pircējam izdodas saņemt hipotekāro kredītu, darījums notiek.

Jūrmalā tirgus gauss

Mājokļu tirgus pieklusis arī Jūrmalā, kas siltajā sezonā ierasti piesaista īstermiņa īrniekus. Netipiska inerce skārusi visus segmentus, sevišķi dārgākas kategorijas savrupmājas un apartamentus.

Kūrortpilsētas piedāvājums potenciālajiem pircējiem kļūst interesants tikai brīdī, kad īpašums tiek tirgots par atbilstošu tirgus vērtību ar iespēju cenu samazināt. Pirmajā pusgadā 70% no visiem dzīvokļu darījumiem Jūrmalā gan pirmreizējā, gan otrreizējā tirgū bijuši cenā līdz 100 tūkstošiem eiro. Vien nedaudz vairāk nekā 2% darījumu veikti par summu virs 500 tūkstošiem. No kopējā darījumu skaita divas trešdaļas bija mājokļi sērijveida un vecā tipa ēkās, savukārt tikai nedaudz vairāk nekā 30% darījumu notika ar īpašumiem jaunajos projektos, kur pieprasītākie ir trīs istabu dzīvokļi, kā arī apartamenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!