Foto: Shutterstock

Šogad jauno mājokļu tirgus ir mazliet aktīvāks nekā 2023. gadā, sarēķinājusi nekustamā īpašuma kompānija "Arco Real Estate", proti, darījumu skaits šā gada pirmajā pusgadā bijis par 2% lielāks nekā 2023. gada otrajā pusgadā un par 7%, ja to salīdzina ar pagājušā gada pirmo pusgadu.

Nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš jauni dzīvokļi ir pirkti gan Rīgas centrā, gan mikrorajonos.

Pēc "Arco Real Estate" datiem, visvairāk darījumu (39%) notika ar mājokļiem cenu robežās no 100 līdz 150 tūkstošiem eiro. Visvairāk šajā cenu diapazonā reģistrēti dzīvokļu darījumi Rīgas mikrorajonos. Tomēr arī Rīgas centrā šī cenu kategorija ir izteikta.

Kā atzīmē kompānijas analītiķi, tie pārsvarā bija divistabu dzīvokļi (75%) – gan XXI gadsimta sākumā būvētās, gan pēdējos gados jaunuzceltās ēkās. Šajā cenu kategorijā visvairāk darījumu notika jaunuzceltā daudzdzīvokļu ēkā Rīgā, Dainas ielā 10A, kur pārdoti nelielas platības (41-42 m2) divistabu dzīvokļi. Tādējādi dzīvokļu kvadrātmetra cenas šajos darījumos bija augstas, dažos darījumos pārsniedzot 3500 eiro/m2. Savukārt mikrorajonos šajā cenu kategorijā visvairāk darījumu notika jaunuzceltā projektā "Mārpagalmi", kas atrodas Rīgā, Zemaišu ielā 11.

Salīdzinot ar pagājušā gada beigām, šā gada vidū dzīvokļu piedāvājums jaunajos projektos lielākajos Rīgas mikrorajonos un centrā bija lielāks – par 12%. Īpaši tas palielinājās apkaimēs ārpus centra – par 24%. Turpretim Rīgas centrā piedāvājums bija par 13% mazāks nekā 2023. gada beigās. Jūnijā novērots arī augstākais piedāvājuma līmenis kopš 2022. gada beigām.

"Arco Real Estate" rēķina, ka šovasar Rīgā piedāvāti aptuveni 700 dzīvokļi jaunajos projektos (2023. gada beigās – 630). To vidējā cena bija 2298 eiro/m2, kas bija par 2% zemāka nekā 2023. gada beigās, bet par 3% augstāka nekā 2023. gada vidū. Rīgas mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu vidējā cena 2024. gada vidū bija 2099 eiro/m2, savukārt centra rajonā vidējā cena sasniedza 2861 eiro/m2.

  • Attīstītāji ar ticību rītdienai turpina jaunu projektu īstenošanu, tostarp jaunās un salīdzinoši jaunās apkaimēs. Tā, piemēram, "Merks Mājas" attīsta jaunu kvartālu Lucavsalā (lasīt plašāk).

  • Arī Andrejsalā jau šogad plānots sākt pirmās dzīvojamās mājas būvniecību. Iepazīties ar attīstītāja vīziju.

Jauno projektu segmentā tendences joprojām ir pretējas padomju laika sērijveida dzīvokļu segmentam, kur 2024. gada pirmajā pusē tika novērota dzīvokļu cenu stagnācija. Kopš 2021. gada sākuma dzīvokļu cenas jaunajos projektos tieši Rīgas mikrorajonos palielinājās par 37%, akcentē eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!