Foto: F64

Šā gada otrais ceturksnis mājokļu tirgū bijis krietni rosīgāks par 2024. gada pirmajiem mēnešiem, ziņo tirgus datu izpētes rīka "cenubanka.lv" analītiķi. Kopējais darījumu skaits ir palielinājies par 13%.

Vairāk dzīvokļu, salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, ir pirkti jaunbūvēs, kā arī padomju laika sērijveida ēkās, bet gandrīz nav mainījies darījumu skaits ar dzīvokļiem pirmskara namos.

Tiesa, salīdzinot ar pagājušo gadu, vērojams kritums. Statistikas datus jo īpaši "velk uz leju" būtiski mazāks darījumu skaits ar jauniem dzīvokļiem – gada griezumā kritums ir par 16%. Te gan eksperti norāda, ka neliela daļa šā gada otrā ceturkšņa darījumu vēl nav reģistrēti.

  • Mājokļu attīstītāji arvien tic tirgus potenciālam, sāk un turpina jaunus projektus. Tā, piemēram, "Merks mājas" Lucavsalas projekts jau ieguvis aprises, savu kārtu gaida tā ieceres Skanstē. Lasīt plašāk.

Savukārt sērijveida dzīvokļi, salīdzinot ar 2023. gada otro ceturksni, šogad ir pirkti vairāk – darījumu skaits ir lielāks par 5%.

2024. gadā kopumā sērijveida dzīvokļu darījumu īpatsvars ir augstākais kopš 2018. gada – 54% no kopskaita. Laika posmā no 2019. gada līdz 2021. gadam šādi darījumi veidoja mazāk nekā pusi no visiem, taču, sākot ar 2022. gadu, atkal pārsniedz pusi un to īpatsvars mājokļu tirgū pieaug, tirgus pārskatā uzsver "cenubanka.lv".

Neskatoties uz lielo pārdevumu skaitu šādiem dzīvokļiem, parādās arvien vairāk sludinājumu, turklāt vidējā cena tajos samazinās.

Analītiķi norāda, ka tirgū ir audzis piedāvājums dzīvokļiem bez apdares renovētās pirmskara ēkās, proti, mājas ir atjaunotas, taču dzīvoklis ir jāremontē pircējam pašam.

Šā gada jūlijā prasītās cenas par mājokļiem sludinājumos samazinājās, izņēmums ir īpašumi pirmskara namos, kur cenas ir stabilas.

Pēc "cenubanka.lv" datiem, sērijveida dzīvokļu vidējā cena mikrorajonos bijusi 1011 eiro/m2, pirmreizējā tirgū jauni dzīvokļi apkaimēs ārpus Rīgas centra maksājuši vidēji 2746 eiro/m2 (par iekštelpu platību), savukārt otrreizējā tirgū – 1949 eiro/m2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!