Foto: Shutterstock

2024. gada 1. pusgadā darījumu skaits ar privātmājām Rīgas pilsētā samazinājās par 5%, turpretī galvaspilsētas apkārtnē tas pat nedaudz pieauga – par 1%. Augstākais privātmāju darījumu skaits pēdējos desmit gados bija reģistrēts 2021. gadā, sarēķinājusi nekustamo īpašumu kompānija "Arco Real Estate".

Privātmāju cenas Rīgā nedaudz pazeminājās – šā gada pirmajā pusē darījumu cenas nokritās par vidēji 2%. Pretējas tendences bija vērojamas Rīgas apkārtnē, kur privātmāju cenām konstatēts neliels pieaugums – par vidēji 3%.

Pieprasījums pēc privātmājām, kurās nepieciešami būtiski ieguldījumi to atjaunošanā, samazinājās gan Rīgā, gan Pierīgā. Pieprasījums pēc dārgām un ekskluzīvām privātmājām par cenu virs 300 tūkstošiem eiro joprojām bija novērojams arī 2024. gadā. Šādu privātmāju darījumu skaits Rīgā saglabājās līdzīgs, bet Rīgas apkārtnē, salīdzinot ar 2023. gadu, pat nedaudz palielinājās.

Cieņā Dārziņi

Pēdējos gados jaunuzceltu privātmāju darījumu skaits Rīgā bija salīdzinoši mazs, tostarp 2024. gada pirmajā pusē tie bija aptuveni 19% no reģistrēto darījumu kopskaita. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem darījumu skaita īpatsvars ar jaunuzceltajām mājām nedaudz samazinājās. Jaunas ēkas Rīgā tika celtas galvenokārt pašu vajadzībām un piedāvājumā nonāca reti. Aptuveni viena ceturtdaļa no visiem privātmāju darījumiem notika ar koka konstrukciju mājām. Zemes vidējā platība darījumos ar privātmājām Rīgā – 906 m².

Joprojām gandrīz trešdaļa (36%) no Rīgas privātmāju darījumiem notika cenu robežās līdz 50 tūkstošiem eiro – šajā cenu kategorijā lielu īpatsvaru veidoja nelielas privātmājas un dārza mājas Dārziņos.

Lielākā daļa no darījumiem (80%) ar privātmājām Rīgā notika cenu amplitūdā līdz 200 tūkstošiem eiro. Darījumu skaits par lielākām summām bija būtiski mazāks. Toties privātmāju darījumu skaita īpatsvars par summu virs 300 tūkstošiem eiro 2024. gadā nedaudz palielinājās, salīdzinot ar 2023. gadu.

Pirmā pusgada laikā reģistrēti tikai trīs privātmāju darījumi par summu virs 500 tūkstošiem eiro (iepriekšējā gadā – astoņi darījumi). Privātmāju darījumu augstākā cena Rīgā 2024. gada 1. pusgadā reģistrēta Mežaparkā – 1,55 miljoni eiro. 2023. gadā darījuma augstākā summa bija 4 miljoni eiro, bet 2022. gadā – 964 tūkstoši eiro.

Populārākie Rīgas privātmāju rajoni pēc notikušo darījumu skaita 2024. gada pirmajā pusē bija Dārziņi (31) un Dārzciems (16). Tur notika viena trešdaļa no kopējā darījumu skaita. Salīdzinoši daudz privātmāju darījumu reģistrēti Bieriņos. Citās Rīgas apkaimēs pusgada laikā bija mazāk par desmit darījumiem.

Lētākais un darījumu ziņā bagātākais Rīgas privātmāju rajons, līdzīgi kā citus gadus, bija Dārziņi. Šajā apkaimē daudz darījumu notika ar vasaras vai dārza mājām, un tur darījumu summas bija salīdzinoši zemas. 2024. gadā darījumu vidējā cena Dārziņos samazinājās (par 12%).

To privātmāju darījumu skaits Dārziņos, kuros pārdošanas cena pārsniedza 100 tūkstošus eiro (pieci darījumi) bija līdzīgs kā iepriekšējos gados. 2022. gadā bija astoņi šādi darījumi, 2023. gadā – septiņi darījumi, bet 2024. gada pirmajā pusgadā jau pieci darījumi.

Lētākās privātmājas 2024. gada vidū Dārziņos maksāja, sākot no 35 tūkstošiem eiro. Vidējā cena tur bija zemākā Rīgā, tas ir, 47 110 eiro.

Augstākā vidējā cena savukārt bija Mežaparkā (606 333 eiro). Salīdzinājumā ar 2023. gadu tā samazinājās par 21%. Salīdzinoši augsta privātmāju darījumu vidējā cena bija Āgenskalnā. Citos privātmāju rajonos Rīgā darījumu vidējā cena bija zem 300 tūkstošiem eiro.

Ādaži – priekšplānā

2024. gadā privātmāju tirgus aktivitāte Rīgas apkārtnē, salīdzinot ar 2023. gadu, nesamazinājās. Valsts zemes dienesta dati rāda, ka 2024. gadā Pierīgas novados reģistrēti 632 privātmāju darījumi. Šis rādītājs ir augstāks nekā puse no 2023. gada darījumu kopskaita.

Par spīti kredītresursu dārdzībai un augstajai "Euribor" likmei, privātmāju cenas turpina palielināties. Šā gada pirmajā pusgadā tās pieauga par vidēji 3%, sasniedzot 727 eiro/m².

Arī 2024. gadā lielākā daļa no privātmāju darījumiem Rīgas apkārtnē tika reģistrēta par summu līdz 50 tūkstošiem eiro. 2023. gadā tie bija gandrīz puse jeb 48% no kopējā darījumu skaita.

Galvenokārt tās ir nelielas privātmājas un dārza mājas bijušajos dārzkopības kooperatīvos Olaines, Ropažu, Ķekavas un Saulkrastu novadā. Arī cenu amplitūdā no 50 līdz 100 tūkstošiem eiro privātmāju darījumu skaits bija salīdzinoši augsts.

2024. gadā nesamazinājās to darījumu skaits, kuru summa pārsniedza 350 tūkstošus eiro. Pirmajā pusgadā reģistrēti 16 šādi darījumi, kas ir līdzīgs rādītājs kā 2023. gada pirmajā pusē. Tie galvenokārt notika Mārupes un Ropažu novadā. Piedāvājumā privātmāju par tik augstām cenām joprojām bija daudz.

Ekskluzīvu privātmāju (vērtībā virs 500 tūkstošiem eiro) darījumu skaits samazinājās – pirmajā pusgadā reģistrēti tikai trīs šādi darījumi. Salīdzinājumam – iepriekšējos trīs gados darījumi, kas pārsniedza šo cenu robežu, bija 12 ik gadu. 2024. gadā divi darījumi pārsniedza 700 tūkstošu eiro robežu.

Privātmāju augstākā pārdošanas cena Rīgas apkārtnē 2024. gadā reģistrēta divi miljoni eiro. Šis darījums saistīts ar privātmājas pārdošanu Lielā Baltezera krastā.

Kopumā augstākās ir Mārupes novadā, kur privātmājas darījumu vidējā cena sasniedza 1223 eiro/m². Salīdzinājumā ar 2023. gadu tā būtiski palielinājās (+23%).

2024. gada 1. pusgadā darījumu skaita ziņā bagātākais bija Ādažu novads, kur pusgada laikā notika 129 darījumi. Vismazāk darījumi notika Salaspils novadā – tur pusgada laikā reģistrēti 47 privātmāju darījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!