Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Rīgas Centrāltirgus pārvaldnieks SIA "Rīgas nami" parakstījis vienošanos ar ēkas īpašnieku – Rīgas valstspilsētas pašvaldību par Rīgas Centrāltirgus (RCT) Sakņu paviljona jumta metāla konstrukciju stiprināšanas darbu finansēšanu, kas nākamajā gadā ļaus pabeigt ar ēkas konstrukciju noturību saistītos darbus, informē "Rīgas nami".

Pēc tam varēs uzsākt Sakņu paviljona sagatavošanu atvēršanai apmeklētājiem, vienlaikus uzsākot RCT funkcionālā zonējumu izmaiņas, kā to iesaka izstrādātā telpiskās attīstības koncepcija.

RCT Sakņu paviljona jumta metāla konstrukciju stiprināšanā un ar to saistīto darbu kopējās izmaksās Rīgas valstspilsētas pašvaldība novirzīs 612 000 eiro.

  • Rīgas Centrāltirgus stāvoklis šobrīd pasliktinās, taču nākotnē to iecerēts veidot par zaļu un ērtu vidi, kas ikdienā pieejama gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Tirgus nākotnes attīstībai izvirzīti trīs potenciālie scenāriji, taču vēlmes vismaz šobrīd ir daudz plašākas par iespējām. Kolorīts, bet noplucis. Kā nākotnē varētu mainīties Rīgas Centrāltirgus

Jau vēstīts, ka 2022. gada sākumā vēja brāzmas atplēsa daļu jumta virskārtas Sakņu paviljonam. Jumta rekonstrukcijas darbi tika pabeigti 2024. gada aprīlī, taču paviljonam vēl bija nepieciešams veikt plānotos jumta konstrukciju pastiprināšanas darbus.

"Investīcijas ļaus nodrošinātu normatīvo aktu prasībām atbilstošu un drošu vidi gan tirgotājiem, gan apmeklētājiem. Šīs investīcijas ir būtiskas visa Rīgas Centrāltirgus turpmākai attīstībai, atbilstoši tam, kā to paredz nesen sagatavotā un publiski prezentētā tirgus telpiskās attīstības koncepcija. Ar Sakņu paviljona atvēršanu mēs varēsim uzsākt RCT funkcionālā zonējumu izmaiņas, tirgū ieviešot arī jaunas funkcijas un pakalpojumus," uzsver SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Ojārs Valkers.

Tāpat, saskaņā ar vienošanos, RCT pārvaldnieks SIA 'Rīgas nami’ nākamā gada laikā ieguldīs vairāk nekā 900 tūkstošus eiro arī Piena paviljona jumta konstrukciju stiprināšanā un citos darbos, tādejādi sagatavojot ēku ES finansēta investīciju projekta īstenošanai, kas paredz uzstādīt inovatīvu siltumapgādes un dzesēšanas sistēmas.

RCT ir pieci segti paviljoni: piena, gaļas, zivju, sakņu un gastronomijas paviljoni. Tiem visiem jau tuvākajā laikā nepieciešams veikt dažāda mēroga apjomīgus atjaunošanas darbus, lai nodrošinātu tirgus darbības nepārtrauktību.

No 2023. gada līdz šim brīdim SIA "Rīgas nami" RCT paviljonu un citu ēku uzturēšanas darbos investējusi 809 542 eiro. Savukārt plānoto investīciju apjoms paviljonu darbības nodrošināšanai līdz 2025. beigām sasniedz 1,9 miljonus eiro.

Šī gada augustā sabiedrība tika iepazīstināta ar RCT telpiskās attīstības koncepciju, kuru pēc tirgus pārvaldnieka SIA "Rīgas nami" pasūtījuma izstrādāja SIA "Wealth.Investments" sadarbībā ar arhitektu biroju SIA "Teeja arhitekti". Koncepcija iezīmē attīstības ceļa karti nākamajiem gadiem, lai nepieciešamās investīcijas tirgū varētu veikt mērķtiecīgi. Gala lēmums par turpmāko Rīgas Centrāltirgus attīstību un veicamajiem ieguldījumiem būs jāpieņem tirgus īpašniekam Rīgas pašvaldībai.

Kopējie pašvaldības kapitālieguldījumi nepieciešami aptuveni 14 miljoni eiro apmērā, galvenokārt paviljonu konstrukciju pastiprināšanai, jumta un ēku remontiem, lai novērstu Būvniecības valsts kontroles biroja konstatētos trūkumus, kā arī teritoriju labiekārtošanai.

Aptuveni tikpat – vismaz 14 miljoni eiro jāveic Rīgas Centrāltirgus pārvaldniekam SIA "Rīgas nami" paviljonu telpu modernizēšanai, kā arī SIA "Rīgas nami" īpašumā esošo spīķeru ēku renovācijai un teritorijas labiekārtošanai. Ja kultūras nozari pārraugošās iestādes lems, ka jārealizē koncepcijā paredzētais virziens, pielāgojot Gaļas paviljonu mākslas un kultūras funkcijām, tas varētu maksāt vēl vismaz 16 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!