Foto: LETA

Vasarā Rīgas dzīvokļu tirgus pamodies no ziemas miega – palielinājās gan darījumu skaits, gan īpašumu cena, secina tirgus datu izpētes rīka "cenubanka.lv" analītiķi, norādot uz pāris pārsteidzošām tirgus iezīmēm.

Pirmā – darījuma skaita pieaugumu veicinājusi nevis jaunu projektu nodošana ekspluatācija, bet gan aktivitāte otrreizējā tirgū.

Otrā – nelielu viena kvadrātmetra cenas palielināšanos šā gada trešajā ceturksnī uzrāda arī sērijveidu dzīvokļu tirgus, lai gan sludinājumos vidējā norādītā cena krīt, ko varētu skaidrot ar to, ka sludinājumos "krājas" remontējami dzīvokļi, kamēr dzīvošanai gatavie tiek veiksmīgi pārdoti, spriež analītiķi.

Pat nepilnīgajos datos, kas pieejami par augustu, redzams gada rekords darījumos, uzsvērts apskatā. Mēneša griezumā darījumu skaits ir palielinājies par 3%, savukārt pret iepriekšējo gadu – par 2%. Tomēr lauvas tiesa darījumu notikuši tieši ar sērijveida dzīvokļiem – augustā to īpatsvars sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni – 59% ("cenubanka.lv" datus apkopo kopš 2018. gada).

Tāpat iezīmējies cenu kāpums, turklāt visās būtiskajās mājokļu kategorijās, tostarp dzīvokļiem jaunbūvēs gan pirmreizējā, gan otrreizējā tirgū apkaimēs ārpus Rīgas centra. Kā akcentē tirgus pētnieki, diezgan būtiska izaugsme – par 2,7% – ilgākā laikā ir redzama arī sērijveida dzīvokļu cenās.

Tā kā kopējā mājokļu tirgū palielinās darījumu īpatsvars ar sērijveida dzīvokļiem, pirmo reizi kopš 2021. gada zem 80 tūkstošu eiro atzīmes ir noslīdējusi vidējā darījuma summa. Vēl analītiķi izceļ faktu, ka arī vidējā darījuma summa pirmskara ēkās ārpus centra būtiski samazinājusies šā gada 3. ceturksnī. Jaunbūvēs ārpus centrs vidējā darījumu summa ir vienīgā, kas aug izteikti un tuvojas 150 tūkstošiem eiro, vēsta "cenubanka.lv".

Analizējot sludinājumus, eksperti secina, ka augustā prasītās cenas samazinājās visās kategorijās, izņemot jauno projektu mājokļiem ārpus Rīgas centra, tās bija nemainīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!