Foto: Shutterstock

Mājokļu iegāde reģionos jau gadu gadiem ir sāpīgs jautājums, un to bremzē gan jaunu, pievilcīgu projektu trūkums, gan sarežģīta finansējuma pieejamība. Iespējams, tuvākajā laikā tiks rasts risinājums, kā vismaz daļai pircēju atvieglot to iegādi, taču ar to vien nepietiek – izaicinājumu ir daudz.

Interese par nekustamo īpašumu iegādi reģionos ir salīdzinoši liela, pašreizējo situāciju vērtē nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva. Viņas novērojumi liecina, ka pircēji meklē mājokļus visos novados, taču īpaši pēta mājokļu piedāvājumus Valmieras un Cēsu pusē, kā arī nedaudz tuvāk Rīgai – Zemgalē. Darījumu summas parasti ir līdz 50 tūkstošiem eiro.

Viņa akcentē, ka ļoti liela daļa pircēju mēģina finansēt mājokļa iegādi no personīgajiem līdzekļiem, un viens no iemesliem ir grūtības saņemt hipotekāro kredītu.

Rīgā un Pierīgā šobrīd mājokļu kredītu īpatsvars pret iekšzemes kopproduktu (IKP) tuvojas eirozonas vidējam rādītājam – ap 30% no reģiona IKP. Taču daudzās pašvaldībās, tostarp valstspilsētās šis rādītājs ir zem 10%. Turklāt pusē pašvaldību situācija ir vēl dramatiskāka – mājokļu kredītu īpatsvars ir zem 3% no pašvaldības IKP. Tādējādi mājokļu kreditēšanas jomā šobrīd pastāv divas paralēlās pasaules – Rīga un tai piegulošā Pierīga un reģioni, Latvijas Bankas (LB) rīkotajā diskusijā "Kā veicināt mājokļu kreditēšanu reģionos?" norādīja LB Monetārās politikas pārvaldes Pētniecības daļas vadītājs Kārlis Vilerts.

"Tas nepaliek bez sekām – daudzi uzņēmēji atzīst, ka kvalitatīvu mājokļu trūkums traucē kvalificēta darbaspēka piesaisti, kas bremzē ilgtermiņa ekonomisko izaugsmi, arī iedzīvotāji norāda uz aizdevumu nepieejamību mājokļu iegādei reģionos," uzsver Vilerts.

Savukārt Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA valdes priekšsēdētājs, nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" vadītājs Aigars Šmits "Delfi Bizness" pauda, ka milzīgs klupšanas akmens mājokļu kreditēšanai reģionos ir tas, ka arvien nozīmīga daļa darījumu notiek, izmantojot skaidru naudu.

Vairāk par to, kāda ir situācija ar mājokļu pieejamību reģionos un kādi priekšlikumi šobrīd plānoti, lai šo tirgu iekustinātu, lasiet rakstā, kļūstot par "Delfi" abonentu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!