Foto: Shutterstock

Nesenais Euribor procentu likmju samazinājums sāk radīt pozitīvu ietekmi uz tirgu un palielina tirgus aktivitāti, novērojis nekustamā īpašuma kompānijas "Immostate" valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs. "Tuvākajā laikā likmes samazināsies vēl vairāk, kas, visticamāk, rezultēsies pozitīvā tirgus tendenču attīstībā – mājokļu iegādē, kā arī investīciju pieaugumā, ko varēsim redzēt jau nākamgad," viņš prognozē.

"Immostate", balstoties uz Valsts Zemesdienesta datiem, ziņo, ka šā gada pirmajā pusgadā Latvijā veikti 23,4 tūkstoši nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu, kas bija par 9% mazāk nekā 2023. gada otrajā pusgadā un par 5% mazāk nekā pirmajā pusgadā.

Kopējā nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu summa Latvijā šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 1,09 miljardus eiro. Lielākā daļa – 42% – bija dzīvokļu pārdošanas darījumi, kas kopā veidoja 44% no kopējās darījumu summas. Sekoja pārdošanas darījumi ar zemēm (35% no kopējā skaita un 20% no kopējā apjoma).

  • Rīgā šogad ir iezīmējusies kāda interesanta tendence – palielinājies reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļiem salīdzinoši jaunās mājās otrreizējā tirgū. Plašāk par tā dēvēto jauno projektu tirgu lasīt rakstā "Mājokļu tirgū "topā" dzīvokļu iegāde "jaunajos vecajos" projektos".

  • Savukārt mājokļu iegāde reģionos jau gadu gadiem ir sāpīgs jautājums, un to bremzē gan jaunu, pievilcīgu projektu trūkums, gan sarežģīta finansējuma pieejamība. Lasīt plašāk.

Darījumu skaits šā gada pirmajā pusgadā ir samazinājies arī Rīgā (par 9%, salīdzinot ar pagājušā gada otro pusgadu un 3% – pērnā gada pirmo pusgadu). Kopējā pārdošanas darījumu summa Rīgā sasniedza 478,6 miljonus eiro, kas bija par 11% mazāk nekā 2023. gada otrajā pusgadā un par 7% mazāk nekā pirmajā pusgadā. Arī Rīgā dominē darījumi ar dzīvokļiem – 65% no kopējā skaita un 69% no kopējās darījumu summas.

"Immostate" nekustamo īpašumu vērtētājs Gints Apsītis uzskaita galvenās nekustamo īpašumu tirgus tendences 2024. gada 1. pusgadā:

  • Rīgā novērojams jauno projektu dzīvokļu cenu pieaugums;

  • sērijveida projektu dzīvokļu cenas saglabāja stabilitāti;

  • līdz ar jauno projektu dzīvokļu cenu pieaugumu, Rīgas dzīvokļu tirgū pieaug sērijveida dzīvokļu pārdošanas darījumu īpatsvars;

  • augsto procentu likmju dēļ daļa potenciālo pircēju izvēlas par labu mājokļa īrei nevis iegādei; tirgū turpinās tendence izvēlēties ilgtspējīgus mājokļus, aizvien vairāk pircēju pievērš uzmanību ēku energoefektivitātei un videi draudzīgiem risinājumiem;

  • aug digitālo rīku un tehnoloģiju pielietojums īpašumu meklēšanā, virtuāla apskate un darījumu slēgšana arvien biežāk notiek tiešsaistē.

Kā jau tika gaidīts, makroekonomisko apstākļu ietekmē pieauga jauno projektu cenas, un prognozējams, ka šī tendence Latvijā turpināsies, lēš Rozenbergs. "Vēl vairāk jāakcentē fakts, ka Rīgas mājokļu cenas būtiski atpaliek no Tallinas un Viļņas mājokļu cenām. Ārvalstu investīcijas nekustamajā īpašumā būtiski ietekmēs ģeopolitiskie apstākļi, drošība, ASV prezidenta vēlēšanas un Ukrainas kara attīstības prognozes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!