Foto: DELFI

Aktivitāte mājokļu tirgū ir palielinājusies, tiesa, darījumu skaita pieaugumu nodrošina nebūt ne jauni dzīvokļi vai pirkumi Rīgas centra vēsturiskajos namos, bet gan tipveida dzīvokļi padomju laikā būvētajās ēkās, tas secināms no jaunākā tirgus datu izpētes rīka "cenubanka.lv" analītiķu pārskata.

Tajā norādīts, ka kopējais darījumu skaits šā gada augustā bija augstākais kopš 2023. gada jūnija; šis mēnesis dzīvokļu tirgū bija otrs aktīvākais kopš 2021. gada decembra. Turklāt darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem šā gada augustā sasniedza augstāko līmeni kopš 2010. gada, kad "cenubanka.lv" sāka apkopot datus. Kopumā šajā mēnesī ir pārdoti 560 dzīvokļi sērijveida mājās, to īpatsvaram kopējā mājokļu tirgū saglabājoties tuvu 60%.

Cita interesanta tirgus iezīme saistīta ar tā dēvēto jauno projektu tirgus segmentu – darījumu cenās ir sasniegta vēsturiski augstākā atšķirība starp pirmreizējo un otrreizējo tirgu, proti, vidējā dzīvokļa viena kvadrātmetra cena tikko uzbūvētās ēkās ir par 848 eiro augstāka nekā vidējā cena salīdzinoši jaunam dzīvoklim, kas pabeigts pirms kāda laika un darījums ar to notiek ne pirmo reizi. Līdzīga tendence ir pamanāma arī Rīgas centrā un tā tuvējās apkaimēs.

Pēc "cenubanka.lv" aprēķiniem, tikko uzbūvēti dzīvokļi apkaimēs ārpus Rīgas centra vidēji maksājuši 2820 eiro/m2, savukārt otrreizējā tirgū vidējā jauno projektu cena bijusi 1972 eiro/m2 (tiek pētīta vidējā iekštelpu cena). Padomju laikā tapušo dzīvokļu cena mikrorajonos bijusi 1031 eiro/m2.

Savukārt pirmskara ēkās centrā un tā tuvumā dzīvokļu cena septembrī tieši pretēji izlīdzinājās starp renovētajiem un nerenovētajiem mājokļiem.

Kā atzīmē "cenubanka.lv" analītiķi, septembra datos nav pamanāmas vidējās darījumu summu būtiskas izmaiņas, tomēr izceļas darījumi pirmskara ēkās galvaspilsētas centrā – vidējā darījumu summa ir noslīdējusi līdz 2021. gadam raksturīgajam līmenim – ap 100 tūkstošiem eiro.

Savukārt sludinājumos redzama pārdošanas cenu paaugstināšana visās mājokļu kategorijās, izņemot dzīvokļus padomju laika sērijveida ēkās. Turklāt arī jauno projektu segmentā septembrī parādās augstākas cenas nekā iepriekš, lai gan kopš 2023. gada beigām sludinājumos norādītās cenas bija samazinājušās.

Toties īres tirgū prasītā īres maksa ir samazinājusies – salīdzinot ar augustu, kad sasniegts tās augstākais punkts, tā ir noslīdējusi visai pamanāmi – par 4%, rēķina "cenubanka.lv". Ja iepriekšējo gadu tendences atkārtosies, īres maksas turpinās samazināties līdz gada beigām, lēš analītiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!