Foto: Publicitātes foto

Pievēršoties īres tirgum, mājokļu attīstītājs "Bonava" gaidījis, ka lielākais pieprasījums pēc ilgtermiņa īres dzīvokļiem būs no jaunajiem speciālistiem un studentiem, taču pirmā gada pieredze rāda ko citu – biežāk par īrniekiem kļuvušas ģimenes ar bērniem, stāsta "Bonava" pārdošanas un mārketinga vadītājs Kaspars Ekša.

Pretēji prognozētajam īres namu par savām mājām izvēlējušies arī pirmspensijas un pensijas vecuma ļaudis.

  • Nesen Latvijā ir sākta publiskās privātās partnerības (PPP) programmas "Īres mājokļi Latvijas speciālistiem" iedzīvināšana, kuras mērķis ir pašvaldībās, tostarp Rīgā, piesaistīt un noturēt jaunos speciālistus un ģimenes. Lasīt plašāk.

Šā gada oktobrī aprit gads, kopš ""Bonava Latvija" piedāvā īres mājokļus jaunā daudzdzīvokļu ēkā Grēdu ielā, Rīgā, projekta "Krasta kvartāls" ietvaros. Ēkā ir pieejami 96 divu un trīs istabu dzīvokļi platībā no 34 līdz 62 kvadrātmetriem. Līdz šim no tiem izīrēti ir 78%. Tuvojoties līguma pārslēgšanas termiņam, lielākā daļa pašreizējo īrnieku plāno turpināt sadarbību un īrēt dzīvokļus arī turpmāk.

Uzņēmuma apkopotie dati rāda, ka līdz šim pieprasītākie bijuši daļēji mēbelēti dzīvokļi ēkas zemākajos stāvos. Šobrīd pilnībā aizpildīts ir mājas otrais, trešais un piektais stāvs. "Tas, manuprāt, liecina, ka noteicošais mājokļa izvēlē klientiem bijusi tieši īres maksa, nevis panorāmas skats uz Rīgas ēku jumtiem, jo dzīvokļi pirmajos stāvos pieejami par zemāku cenu. Tāpat novērots, ka cilvēki nereti izvēlas atteikties no iespējas par papildu samaksu īrēt automašīnas stāvvietu mājas pagalmā un tā vietā pārvietojas ar sabiedrisko transportu," spriež Ekša.

Sākotnēji prognozēts, ka lielāka interese būs par divistabu mājokļiem, tomēr cilvēki visbiežāk izvēlējušies trīs istabu dzīvokļus, kādu ēkā kopumā ir 32. No tiem īrei pieejami vēl trīs. Mājā tiek piedāvāti divi pilnībā mēbelēti dzīvokļi, tomēr īrnieki dod priekšroku daļēji mēbelētiem dzīvokļiem.

Ekša secina, ka kopumā pirmā gada laikā gūtā pieredze īres tirgū vērtējama kā pozitīva, un tiek izskatīti varianti jaunu īres māju attīstībai arī nākotnē.

"Bonava Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 33,058 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 6,5% mazāk nekā 2022. gadā; uzņēmuma peļņa samazinājās 2,4 reizes – līdz 2,126 miljoniem eiro. "Bonava Latvija" mātesuzņēmums "Bonava" ir viens no lielākajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem Ziemeļeiropā. Kompānija strādā Vācijā, Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, 2023. gadā sasniedzot apgrozījumu 1,2 miljardu eiro apmērā. "Bonava" akcijas kotē "Nasdaq" biržā Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!