Foto: F64

2023. gada septembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās par 1,4%, noslīdot līdz 866 eiro/m². 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos dzīvokļu cenas kopumā pazeminājušās par 5,5%, rēķina nekustamā īpašuma kompānija "Arco Real Estate".

Septembrī visos lielākajos mikrorajonos tika novērots izteikts cenu samazinājums, turklāt tieši septembrī novērots lielākais cenu kritums kopš šī gada sākuma, uzsver tās analītiķi.

Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma novērots Zolitūdē (-7,3%). Citās lielākajās apkaimēs cenas šogad samazinājās 2-7% robežās.

Septembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas – visās apkaimēs novērotas negatīvas cenu svārstības. Būtiskākais cenu samazinājums bija Mežciemā, kur cenas mēneša laikā samazinājās par 2,8%. Vismazākais cenu samazinājums novērots Rīgas dārgākajā mikrorajonā – Teikā. Tur sērijveida dzīvokļu cenas pēdējā mēneša laikā saruka par 0,6%.

Cenas bija vidēji par 47% zemākas nekā 2007. gada 1. septembrī, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro/m².

Piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos 2023. gada pirmajā pusē bija izteikti augstāks nekā pērn, tomēr septembrī tas noslīdēja tajā pašā līmenī, kur pagājušajā gadā. Septembrī dzīvokļu piedāvājums bija zem 1900 vienību atzīmes. Rīgas lielākajos mikrorajonos piedāvājuma līmenis bija tikai par 1% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu Rīgas mikrorajonos, vislielākais piedāvāto dzīvokļu skaits septembrī bija Purvciemā, savukārt vismazākais – Bolderājā.

Visvairāk piedāvājums saruka Bolderājā (samazinājums par 10%), savukārt Juglā dzīvokļu piedāvājums septembrī palielinājās visvairāk (par 18%).

Analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, visplašākais piedāvājums ir Āgenskalnā, bet Bolderājā piedāvājumu skaits bija proporcionāli vismazākais.

Dārgākie dzīvokļi joprojām ir 119. un 104. sērijas mājās, kurās divistabu dzīvokļi apmierinošā stāvoklī maksā no 51 tūkstošiem eiro līdz 55 tūkstošiem eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt lētākie mājokļi nopērkami t.s. lietuviešu projektos, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija 31-43 tūkstoši eiro, un tā dēvētajās Hruščova laika mājas, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 28 tūkstošiem eiro līdz 43 tūkstošiem eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!