Foto: Unsplash

Šā gada trešajā ceturksnī gan Rīgas mikrorajonos, gan galvaspilsētas centrā ir palielinājies dzīvokļu piedāvājums tā saucamajos jaunajos projektos; salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, piedāvājumā esošo jauno mājokļu skaits pieaudzis par 40%, rēķina nekustamā īpašuma kompānija "Arco Real Estate".

Piedāvājumu skaits šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, bija par 6% lielāks (centrā – par 16%, savukārt Rīgas mikrorajonos – par 2%). Kopumā Rīgā šā gada septembra beigās piedāvājumā bija ap 610 jauno projektu dzīvokļu (gada sākumā – 415).

Viskuplākā skaitā jauno projektu dzīvokļi 2023. gada oktobrī bija pieejami Ziepniekkalnā un Purvciemā (2023. gada 2. ceturksnī – Purvciemā un Āgenskalnā). Salīdzinoši daudz piedāvājumu bija arī Mežciemā. Savukārt Bolderājā un Vecmīlgrāvī jauno projektu piedāvājumi 2. ceturkšņa beigās nav konstatēti.

Vidējā cena – 2308 eiro/m2, kas bija par 4% augstāka nekā 2. ceturksnī (mikrorajonos vidējā cena septembra beigās pakāpās līdz 2075 eiro/m2, savukārt centra apkaimē – 2883 eiro/m2).

Savukārt darījumu aktivitāte šajā segmentā ir samazinājusies. Pēc "Arco Real Estate" datiem, šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, darījumu skaits saruka par 8%. Darījumu skaita kritumu uzņēmuma analītiķi konstatēja gan Rīgas mikrorajonos (par 7%), gan Rīgas centrā (par 12%). Tomēr, salīdzinot ar attiecīgo laika posmu pērn, darījumu skaits bijis nedaudz lielāks – par 3% mikrorajonos un par 2% centrā.

Kopumā šajā laikā biežāk ir pirkti dzīvokļi cenu robežās no 100 līdz 150 tūkstošiem eiro. Tie galvenokārt bija divistabu dzīvokļi ar vidējo platību 60 m².

Vairums darījumu trešajā ceturksnī notika ar dzīvokļiem mikrorajonos; pārsvarā pirkti dzīvokļi cenu apmlitūdā no 2200 līdz 2400 eiro par kvadrātmetru. Šādu darījumu īpatsvars veidoja 14% no kopējā darījumu skaita. Arī iepriekšējos ceturkšņos šī cenu kategorija bija izteiktākā. Salīdzinājumam – iepriekšējos trīs gados visvairāk darījumu notika cenu amplitūdā no 1600 līdz 1800 eiro/m², rēķina "Arco Real Estate".

Darījumu ziņā bagātākajā cenu kategorijā 2023 gada 3. ceturksnī visvairāk darījumu notika projektā "Harmony Home Teika" Ķeguma ielā. Darījumi šajā projektā notika galvenokārt ar trīs istabu un četristabu dzīvokļiem (vidējā platība – 64 m²).

Viena no augstākajām dzīvokļu cenām bija jaunajā projektā "Ropažu 16" (2800 eiro/m²), un šis bija populārākais jaunais projekts šajā cenu kategorijā. Pavisam 3. ceturksnī reģistrēti 32 darījumi virs 2600 eiro/m². Dārgākais dzīvokļa pirkums mikrorajonos 3. ceturksnī notika pilnībā atjaunotā ēkā Kalnciema ielā 23 (par 3573 eiro/m²). Viena no augstākajām cenām reģistrētas arī projektā "Mežaparka Village", Čiekuru ielā.

Darījumi cenu robežās līdz 1000 eiro/m² notika ar dzīvokļiem, kur fiksētās cenas, visticamāk, pilnībā neatspoguļoja kopējo summu. Šādu darījumu īpatsvars 3. ceturksnī veidoja 15% no kopējā skaita mikrorajonos. Jaunās vai pilnībā renovētās ēkās dzīvokļi par cenu zem 1000 eiro/m² piedāvājumā vairs nav jau vairākus gadus, atzīmē kompānijas analītiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!