Fоtо: Shutterstock

Pirmdien, 27. maijā, Latvija saņēma otro Atveseļošanas fonda maksājumu 336 miljonu eiro apmērā, "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

Finansējuma došanas pasākumā tiks arī sniegts ieskats Latvijas un Eiropas ekonomikas atveseļošanās novērtējumā, kā arī līdz šim sasniegtajiem Atveseļošanas fonda plāna rādītājiem un progresu.

2023. gada 22. decembrī Latvija iesniedza Eiropas Komisijai (EK) otro maksājuma pieprasījumu Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda ietvaros par 43 rādītāju izpildi. Patlaban īstenošanā ir jau nedaudz vairāk nekā puse no plānotajiem Atveseļošanas fonda projektiem.

Otrajā posmā turpinājās iesākto projektu īstenošana un nākamo projektu uzsākšana, un lielai daļai projektu jau iespējams novērtēt finansējuma sniegtos ieguvumus, piemēram, tieslietu sistēmas digitalizēšanā sekmīgi ieviests E-lietas programmas pirmais posms un izveidots publisks portāls elieta.lv, klimata virzienā Saldus pašvaldībā jau tiek veikti skolēnu pārvadājumi ar pirmo iegādāto elektroautobusu un energoefektivitātes paaugstināšanā uzņēmējdarbībā vairāki uzņēmēji ir sekmīgi īstenojuši energoefektivitātes pasākumus un saņēmuši kapitāla atlaides kredītsaistību dzēšanai.

Vairākas Atveseļošanas fonda investīcijas un reformas jau uzrāda pirmos praktiskos rezultātus. Līdz 2024. gada maijam kopumā izpildīti 79 rādītāji no Latvijai noteiktajiem 229 atskaites punktiem un mērķiem. Investīciju noteikumi ir apstiprināti par 92% no pieejamā Atveseļošanas fonda finansējuma, projektu atlases izsludinātas par 89% jeb 1,75 miljardiem eiro. Pašreiz īstenošanā ir projekti jau par 61% no kopējā finansējuma jeb 1 207,3 miljoniem eiro. Vairākos darbības virzienos gan uzņēmējiem, gan pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām vēl ir iespēja pieteikt savus projektus un tos arī realizēt, tādējādi stiprinot valsts ekonomisko kapacitāti un noturību.

Nākamajos reformu un investīciju posmos paredzēts paplašināt dzīvojamo fondu reģionos, izbūvējot līdz 700 zemu izmaksu īres dzīvokļus, turpināsies valsts un reģionālas nozīmes autoceļu uzlabošana, tiks uzcelti deviņi katastrofu pārvaldības un ārkārtas reaģēšanas centri, kā arī tiks izveidoti industriālie parki katrā no reģioniem ar mērķi attīstīt uzņēmējdarbību un radīt jaunas darba vietas reģionos.

Pirmo Atveseļošanas fonda plāna maksājumu 201 miljona eiro apmērā Latvija saņēma 2022. gadā.

Atveseļošanas un noturības mehānisms (ANM) ir pagaidu instruments un atveseļošanas plāna "NextGenerationEU" centrāls elements. Tas palīdzēs ES atgūties no krīzes un kļūt spēcīgākai un noturīgākai.

Finansējumam EK līdzekļus piesaista, aizņemoties kapitāla tirgos (emitē obligācijas ES vārdā). Tad šie līdzekļi tiek darīti pieejami dalībvalstīm vērienīgu reformu un investīciju īstenošanai, kuru mērķis ir padarīt savu ekonomiku un sabiedrību ilgtspējīgāku, noturīgāku un labāk sagatavotu zaļajai un digitālajai pārejai saskaņā ar ES prioritātēm, vai reaģēt uz problēmām, kas norādītas konkrētām valstīm adresētajos ieteikumos Eiropas ekonomikas un sociālās politikas koordinēšanas pusgada ietvaros.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !