Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkongas iedzīvotāju situācija turpina pasliktināties, norādījis Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels.

Eiropas Komisija un augstais pārstāvis šonedēļ pieņēma ikgadējo ziņojumu Eiropas Parlamentam un Padomei par politiskās un ekonomiskās situācijas attīstību Honkongas Īpašās Pārvaldes Apgabalā. Šajā ziņojumā aplūkotas norises 2023. gadā.

Kā skaidrojis Borels, "2023. gada ziņojums ļoti detalizēti parāda to, kā pastāvīgi arvien vairāk pasliktinās situācija saistībā ar Honkongas iedzīvotāju tiesībām un brīvībām un kā princips "viena valsts, divas sistēmas" zaudē savu spēku".

"Politiskā opozīcija Honkongā ir faktiski izslēgta no vēlēšanām. Nacionālās drošības likums joprojām tiek izmantots, lai apspiestu opozīciju, tostarp ārvalstīs. Šīs norises mazina uzticēšanos tiesiskumam Honkongā un ietekmē Honkongas kā starptautiskas uzņēmējdarbības centra statusu," turpinājis ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Ziņojumā skaidrots, ka 6. jūlijā pieņemtās izmaiņas rajonu padomju vēlēšanu sistēmā krasi samazināja tieši ievēlēto padomes locekļu skaitu līdz mazāk nekā vienai piektdaļai. Saskaņā ar grozīto likumu kandidātiem ir jāiziet plašs pārbaudes process. Galu galā nekvalificējās neviens prodemokrātiskais kandidāts. Opozīcijas partijas nespēja noorganizēt līdzekļu vākšanas pasākumus. Rajonu padomju vēlēšanas notika 10. decembrī, un bija vērojams vēsturiski zemākais vēlētāju aktivitātes līmenis.

Tāpat pirmo reizi Nacionālās drošības likums tika piemērots eksteritoriāli. Honkongas iestādes izdeva meklēto personu sarakstu ar ārvalstīs dzīvojošiem Honkongas aktīvistiem un izsludināja atlīdzību par 13 aktīvistu notveršanu, kuri paši bija devušies trimdā, apsūdzot viņus par slepenu vienošanos ar ārvalstīm vai ārējām struktūrām.

Saskaņā ar Nacionālās drošības likumu un saistītajiem tiesību aktiem turpinājās tiesvedība pret demokrātiju atbalstošiem aktīvistiem, advokātiem un politiķiem.

Vienlaikus 2023. gadā Honkongā bija vērojamas cerības raisošas pazīmes par progresu LGBTI+ personu tiesību jomā, ko galvenokārt sekmēja tiesu sistēma, skaidrots ziņojumā.

Ikgadējā ziņojumā uzsvērtas ES un Honkongas būtiskās komerciālās saiknes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!