Foto: Publicitātes foto

Lizumā, Gulbenes novadā atklāta šobrīd lielākā saules elektrostacija (SES) uzņēmuma pašpatēriņam, ko attīstījis kokapstrādes uzņēmums "Avoti’’ un vietējā uzņēmumu grupa "AJ Power".

Uzņēmuma "Avoti’’ saules parka projekts pašpatēriņam realizēts ar Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmas finansējumu uzņēmumu energoefektivitātes paaugstināšanai, piesaistot "Attīstības finanšu institūcijas Altum" aizdevumu ar kapitāla atlaidi un AS "Swedbank" finansējumu.

"Avoti SES’’ kopējā platība ir vairāk nekā 10 ha, kuros izvietoti 9216 saules paneļi ar kopējo jaudu vairāk nekā 5 MW. Gada laikā SES saražos vairāk nekā 5 100 MWh atjaunīgās enerģijas, kas tiks izmantota uzņēmuma "Avoti’’ ražošanas vajadzībām. Saražotā zaļā enerģija nodrošinās vairāk nekā piekto daļu (21%) no kokapstrādes uzņēmuma "Avoti’’ elektroenerģijas patēriņa.

Reinis Bērziņš, "Altum" valdes priekšsēdētājs, stāsta: ""Avoti’’ ir lielisks piemērs uzņēmuma mērķtiecīgai virzībai uz paša ražotu zaļo elektroenerģiju, samazinot tās izmaksas, uzņēmuma emisiju pēdu un stiprinot savu energoneatkarību ar pieejamajiem valsts atbalsta instrumentiem. Uzņēmuma "Avoti’’ vērienīgajā projektā plānotais kapitāla atlaides apjoms no ES Atveseļošanas fonda resursiem ir vairāk nekā 900 tūkstoši eiro, kas ir nozīmīga investīciju projekta daļa, būtiski uzlabojot tā atmaksāšanos."

Kopējās investīcijas saules enerģijas parka izveidē sasniedza 3,45 miljonus eiro.

"Avoti’’ lielos apjomos ražo priedes masīvkoka mēbeles, kā arī kokskaidu granulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!