Foto: AFP/Scanpix/LETA

No trešdienas Kanāda pievienojas to trešo valstu grupai, kuras ir asociējušas ES pētniecības un inovācijas programmu "Apvārsnis Eiropa", un kopīgi strādās pie liela mēroga pētniecības projektiem, informē Eiropas Komisija.

Tas dos Kanādas pētniekiem un organizācijām iespēju piedalīties programmā ar tādiem pašiem noteikumiem kā ES kolēģiem.

Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ES un Kanādas samitā 2023. gada 24. novembrī paziņoja par sarunu noslēgšanos par Kanādas iesaistīšanos pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" II pīlārā.

Kanāda pievienojas pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" II pīlāram, kas finansē sadarbīgus pētniecības projektus dažādās jomās. Tas nozīmē, ka Kanādai būs iespēja saņemt programmas finansējumu, bet tai būs arī jāveic iemaksas programmas budžetā.

"Apvārsnis Eiropa" ir galvenā ES pētniecības un inovācijas finansēšanas programma, kuras budžets 2021.–2027. gadam ir 93,5 miljardi eiro. Tā kalpo klimata pārmaiņu novēršanai, palīdz sasniegt ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus un veicina ES konkurētspēju un izaugsmi. II pīlārs ir programmas lielākā sadarbības daļa, kuras budžets ir 52,4 miljardi eiro, kas vērsts uz kopīgām globālām problēmām: klimatu, enerģētiku, digitālo ekonomiku un veselību.

Pārējie pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" pīlāri, tostarp zinātnes izcilība un inovatīva Eiropa, joprojām ir atvērti Kanādas organizācijām un pētniekiem. Kanādas pārstāvji pašlaik piedalās 155 projektos pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" ietvaros.

Pētnieki no Kanādas līdz šim no pamatprogrammas "Apvārsnis Eiropa" ir saņēmušas vairāk nekā 6 miljonus eiro.

Nesen par dalību programmā tika pabeigtas oficiālas sarunas ar Korejas Republiku, bet tās notiek ar Šveici un plānotas ar Japānu un Singapūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!