Foto: EPA/Scanpix/LETA

Piektdien plenārsēdē Strasbūrā tika paziņots, kurās Eiropas Parlamenta (EP) komitejās un apakškomitejās desmitajā pilnvaru termiņā darbosies ikviens no EP deputātiem. Latvijas EP deputāti būs pārstāvēti 12 komitejās, "Delfi" informēja EP.

Trešdien plenārsēdē tika pieņemts lēmums par Parlamenta pastāvīgo komiteju un apakškomiteju struktūru un lielumu, savukārt pēc tam politiskās grupas iecēla deputātus, kuri darbosies katrā no tām.

Ivars Ijabs (LA) būs Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas loceklis, Sandra Kalniete (JV) darbosies Ārlietu komitejā, tur darbosies arī Rihards Kols (NA), kurš būs loceklis arī Starptautiskās tirdzniecības komitejā.

Ārlietu komitejā darbosies arī Vilis Krištopans (LPV), bet Reinis Pozņaks (AS) darbosies divās komitjās – Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā un Drošības un aizsardzības komitejā.

Mārtiņš Staķis (P) būs Reģionālās attīstības komitejas loceklis, Nils Ušakovs (S) būs Budžeta komitejas un Lūgumrakstu komitejas loceklis, bet Inese Vaidere (JV) darbosies Starptautiskās tirdzniecības komitejā un Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā.

Savukārt Roberts Zīle (NA) būs trīs komiteju loceklis – Nodokļu jautājumu komitejas, Transporta un tūrisma komitejas un Ekonomikas un monetāro lietu komitejas.

Deputāti citās komitejās darbosies kā aizstājēji.

Visu komiteju dibināšanas sēdes notiks otrdien, 23. jūlijā, kad tās ievēlēs savus priekšsēdētājus un priekšsēdētāju vietniekus.

Komiteju sanāksmes ir atklātas (ja vien noteikumi nepieprasa citādi). To darbs ir saistīts ar tiesību aktu priekšlikumu un pašiniciatīvas ziņojumu izstrādi, grozīšanu un balsošanu par tiem. Tās rīko arī debates ar Padomes un Komisijas pārstāvjiem, ārējo ekspertu uzklausīšanas un organizē faktu vākšanas misijas.

Komitejām būs izšķiroša nozīme gaidāmajās kandidātu uz komisāra amatu uzklausīšanās. Parlaments var izveidot apakškomitejas un īpašas pagaidu komitejas, lai risinātu konkrētus jautājumus, un var arī izveidot izmeklēšanas komitejas, lai izmeklētu apgalvojumus par ES tiesību aktu nepareizu piemērošanu. Komiteju darbu koordinē komiteju priekšsēdētāju konference.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!