Foto: Shutterstock

Pirmajiem globālās tirdzniecības noteikumiem jeb e-komercijas nolīgumam būs izšķiroša nozīme globālās tirdzniecības attīstībai, paredz Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

EK atzinīgi vērtē to, ka pagājušajā nedēļā publicēts e-komercijas nolīguma teksts, par kuru vienošanās panākta Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO). Publicēšana ir kļuvusi iespējama pēc piecu gadu ilgām sarunām, kurās piedalījās vairāk nekā 90 PTO dalībnieku. Eiropas Savienībai (ES) bija aktīva loma sarunās par šiem pirmajiem globālajiem digitālās tirdzniecības noteikumiem.

"Esam gandarīti, ka varam apstiprināt šo e-komercijas nolīgumu, kas ir pirmais globālais digitālās tirdzniecības noteikumu kopums PTO ietvaros. Šiem noteikumiem, kolīdz tie tiks integrēti PTO satvarā, būs izšķiroša nozīme globālās digitālās tirdzniecības attīstībai, jo tie noteiks kopēju pamatu un ļaus izvairīties no sadrumstalotības," jaunos nolīgumu komentē Dombrovskis.

"Šis nolīgums nāks par labu uzņēmumiem un patērētājiem, veicinās jaunattīstības un vismazāk attīstīto valstu integrāciju globālajā digitālajā ekonomikā un palīdzēs pārvarēt digitālo plaisu," turpina EK viceprezidents.

Kā liecina EK publicētā informācija, pēc tam, kad e-komercijas nolīgums tiks integrēts PTO tiesiskajā regulējumā, tas veidos pamatu globāliem digitālās tirdzniecības noteikumiem, par kuriem vienojies plašs PTO dalībnieku loks. EK paredz, ka nolīgums nāks par labu gan patērētājiem, gan uzņēmumiem, un tas atbalstīs digitālo pārkārtošanos iesaistītajās PTO dalībvalstīs, jo tas:

  • atvieglinās pārrobežu maksājumu darījumus,

  • samazinās šķēršļus digitālajai tirdzniecībai,

  • un veicinās inovāciju e-komercijā.

Turklāt šis nolīgums sekmēs digitālo iekļautību un ekonomikas izaugsmi jaunattīstības un vismazāk attīstītajās PTO dalībvalstīs.

Komisija atzinīgi vērtē šo rezultātu un cer sadarboties ar iesaistītajām PTO dalībvalstīm, lai nolīgumu iekļautu PTO tiesiskajā regulējumā. Eiropas Savienība sadarbosies arī ar citām PTO dalībvalstīm, lai mudinātu tās pievienoties nolīgumam.

E-komercijas nolīgumā, par ko sarunās panākta vienošanās, ir ietverti šādi pamatnoteikumi attiecībā uz digitālo tirdzniecību:

  • iniciatīvas, kuru mērķis ir veicināt netraucētu digitālo tirdzniecību gan valstu iekšienē, gan pārrobežu mērogā, tostarp elektronisko parakstu un elektronisko rēķinu jomā;

  • noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot gan patērētāju, gan uzņēmumu uzticēšanos digitālās tirdzniecības videi, it īpaši pastiprinot patērētāju aizsardzību tiešsaistē;

  • noteikumi, kuru mērķis ir padarīt starptautisko digitālās tirdzniecības vidi uzticamāku un cenas ziņā pieejamāku, tostarp sadarbojoties kiberdrošības risku jomā;

  • aizliegums uzlikt muitas nodokļus elektroniskai nosūtīšanai, kam ir liela komerciāla nozīme un kas ir viena no svarīgākajām nozares prioritātēm visā pasaulē, un

  • iniciatīvas, kuru mērķis ir sekmēt to, ka patērētāji un uzņēmumi no jaunattīstības valstīm piedalās digitālajā tirdzniecībā.

Turpmākie pasākumi

ES un pārējie kopīgā paziņojuma iniciatīvas dalībnieki veiks nepieciešamos pasākumus, lai e-komercijas nolīgumu integrētu PTO noteikumu kopumā, kam būs vajadzīga visu PTO dalībvalstu vienprātība.

ES savu digitālās attīstības pasākumu ietvaros ir gatava atbalstīt jaunattīstības valstis, lai tās varētu izvērtēt savas vajadzības pēc palīdzības un īstenot šo nolīgumu.

Digitālā tirdzniecība veido aptuveni 25% no visas starptautiskās tirdzniecības, un tās apmērs ir palielinājies straujāk nekā tradicionālās tirdzniecības apjoms. ES ir pasaulē vadošā digitāli sniedzamu pakalpojumu eksportētāja un importētāja – šādu pakalpojumu apmērs 2022. gadā sasniedza 1,3 triljonus eiro jeb 54% no kopējā ES pakalpojumu tirdzniecības apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!