Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) augustā sākusi sabiedrisko apspriešanu, aicinot visas ieinteresētās personas izteikt piezīmes par pamatnostādņu projektu par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi, informē EK.

Līguma par Eiropas Savienības (ES) darbību ("LESD") 102. pants aizliedz dominējošiem uzņēmumiem iesaistīties ļaunprātīgā rīcībā, tostarp tādā rīcībā, kas izslēdz konkurentus no tirgus. Šādas dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas piemēri ietver plēsonīgu cenu noteikšanu, cenu starpības samazināšanu, ekskluzīvu tirdzniecību un piegādes atteikumu.

Kā skaidro EK, 102. panta piemērošana ir būtiska, lai nodrošinātu to, ka konkurence darbojas efektīvi, ka visiem uzņēmumiem ir vienlīdzīgas iespējas konkurēt savā starpā un ka patērētāji var izmantot konkurējošu tirgu sniegtās priekšrocības.

Pamatnostādņu projekta mērķis ir atspoguļot EK interpretāciju par ES tiesu judikatūru par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi un EK praksi. Paredzēts, ka tas palīdzēs palielināt juridisko noteiktību par labu patērētājiem un uzņēmumiem, kā arī valstu konkurences iestādēm un tiesām.

Pamatnostādņu projektā ir sniegti norādījumi par dažādiem galvenajiem jautājumiem, kas saistīti ar dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi.

"Ļaunprātīgas izslēgšanas prakse kaitē gan uzņēmumiem, gan patērētājiem. Šādas prakses rezultātā pieaug cenas, samazinās inovācija un pasliktinās preču un pakalpojumu kvalitāte. Tādēļ spēles noteikumiem ir jābūt skaidriem, lai mūsu iejaukšanās pret šādu ļaunprātīgu rīcību būtu efektīva," norāda EK par konkurences politiku atbildīgā priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere

"Mūsu pamatnostādņu projekta mērķis ir sniegt prognozējamu, saskaņotu un praktiski izmantojamu satvaru ļaunprātīgas rīcības novērtēšanai. Minētās pamatnostādnes atspoguļo mūsu interpretāciju par ES judikatūru un vērtīgo pieredzi, kas gūta, īstenojot noteikumus par ļaunprātīgu izmantošanu," turpina Vestagere.

Sabiedriskā apspriešana turpināsies līdz 31. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!