Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB), visticamāk, līdz nākamā gada beigām likmes varētu samazināt reizi ceturksnī, un saskaņā ar ekonomistu datiem likmju samazināšanas cikls beigsies ātrāk, nekā tika prognozēts iepriekš, ziņo "Bloomberg".

"Bloomberg" aptaujāto ekspertu prognozes liecina, ka noguldījumu likme uz nakti pēc sešiem ECB likmes samazināšanas lēmumiem 2025. gada decembrī varētu būt 2,25%.

Iepriekš analītiķi prognozēja, ka šādu līmeni likmes varētu sasniegt vien 2026. gada otrajā ceturksnī.

ECB sāka samazināt likmes jūnijā, pieaugot pārliecībai, ka inflācija ar laiku nokritīsies līdz 2% mērķim. Amatpersonas devušas signālus, ka sekos vēl vairāk likmju samazināšanas lēmumi, taču ECB pārstāvji regulāri uzsver, ka tie būs balstīti uz jaunajiem ekonomikas datiem.

Jāatgādina, ka līdz ar ECB lēmumu pazemināt bāzes procentu likmes kredītņēmējiem nozīmīgās Euribor likmes samazinās, un Latvijā plaši izmantotais sešu mēnešu Euribor sarucis līdz zemākajam līmenim gada laikā. Līdz ar Euribor likmju kritumu pakāpeniski mazākus maksājumus bauda arī kredītņēmēji, tomēr Latvijā aizdevumu likmes nav tik iepriecinošas kā citās eirozonas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!