Foto: Adobe Stock

Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā projekta ietvaros Valsts robežsardze par aptuveni trim miljoniem eiro stiprina pretdronu spējas, portālu "Delfi" informēja robežsardzē.

Robežsardze jau vairākus gadus aktīvi strādā pie pretdronu spēju stiprināšanas un jau 2023. gadā uzsāka projektu, kas tostarp tika vērsts uz Valsts robežsardzes kontroles un reaģēšanas spēju uz Latvijas Republikas ārējās robežas – esošo un potenciālo drošības apdraudējumu un provokāciju ātrai un tūlītējai novēršanai – palielināšanu.

ES līdzfinansētā projekta, kas ilgs 19 mēnešus, īstenošanas laikā robežsargi iegūst materiāltehniskos līdzekļus Valsts robežsardzes personāla izmitināšanai jebkuros laika apstākļos un vajadzīgajos fokusa punktos valsts robežas tuvumā, speciālos līdzekļus (ierīces) efektīvai bezpilota gaisa kuģu atklāšanai un izmantošanas pārtraukšanai, kā arī iekārtas personas atrašanās vietas noteikšanai (atklāšanai) pēc mobilās ierīces radioviļņu starojuma peilēšanas.

2024. gadā 15 Valsts robežsardzes struktūrvienības tika aprīkotas ar projekta "Izmitināšanas un uzturēšanas līdzekļu iegāde Valsts robežsardzes vajadzībām" ietvaros iegādātajam iekārtām, kas ļauj noteikt bezpilota lidaparātu parādīšanos un pārņemt tos savā kontrolē, 1 672 341 eiro vērtībā.

Projekta kopējās izmaksas ir 3 048 293 eiro, tajā skaitā ES finansējums – 2 286 219 eiro, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums sastāda 762 074 eiro.

Projekts uzsākts 2023. gada 1. jūnijā un tā īstenošana plānota līdz 2024. gada beigām.

Projekts tiek īstenots Patvēruma un migrācijas fonda 2021.–2027. gada perioda ietvaros, kura vadošā iestāde Latvijā ir Iekšlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!