Foto: Publicitātes foto

VAS "Elektroniskie sakari" pēc veiktajām pārbaudēm un informācijas analīzes pieņēmusi lēmumu aizliegt "Jtech an HME Company" ražotās peidžeru sistēmas, informē "Elektroniskie sakari".

Aizliegtas sistēmas, kas sastāv no raidošās iekārtas ar modeļa numuru "NeoDP20" (tirgus nosaukums "Neo Desktop Transmitter") un peidžeriem ar modeļa numuru LTK-2012GR (tirgus nosaukums "Euro Coaster Pager"), lietošanu Latvijā.

Minētais lēmums pieņemts, pārbaudot VAS "Elektroniskie sakari" iesniegto radioiekārtu dokumentāciju un konstatējot vairākas neatbilstības:

  1. nav apliecināta peidžeru sistēmas darbības radiofrekvenču joslas, maksimālās pārraidītās signāla jaudas un citu tehnisko parametru atbilstība Ministru kabineta 2023. gada 10. janvāra noteikumu Nr. 3 "Nacionālais radiofrekvenču plāns" prasībām;

  2. raidošās iekārtas aprakstā nav norādīti brīdinājumi par Latvijā neatļautu darbības radiofrekvenču joslu lietošanas aizliegumu, tādējādi nesniedzot lietotājiem būtisku informāciju par sistēmas lietošanas ierobežojumiem, kā to nosaka Ministru kabineta 2024. gada 2. aprīļa noteikumu Nr. 215 "Radioiekārtu atbilstības novērtēšanas, piedāvāšanas tirgū, uzstādīšanas, lietošanas un uzraudzības noteikumi" 20.10. apakšpunkta prasības;

  3. nav iesniegta peidžeru sistēmas lietošanas pamācība (instrukcija);

  4. nav sniegti iekārtu testēšanas pārskati, kas apliecina peidžeru sistēmas atbilstību MK noteikumu Nr. 215 10. punktā minētajām būtiskajām prasībām.

Kā skaidro "Elektroniskie sakari", šī peidžeru sistēma ir bezvadu risinājums, ko pēdējo gadu laikā plaši izmanto ēdināšanas nozarē ēdienu pasūtīšanas procesa organizēšanai – ar to palīdzību klienti tiek informēti par gataviem pasūtījumiem, izmantojot vibrācijas, skaņas vai gaismas signālus.

Šo iekārtu darbības pamatā ir radioviļņu izstarošana un uztveršana, lai nodrošinātu radiosakarus. Tas nozīmē, ka uz šādām iekārtām, līdzīgi kā uz visām radioiekārtām, ko piedāvā un/vai laiž Eiropas Savienības (ES) tirgū, attiecas noteiktas minimālās prasības, kuras nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2014. gada 16. aprīļa Direktīva 2014/53/ES par dalībvalstu tiesību aktu saskaņošanu attiecībā uz radioiekārtu pieejamību tirgū (Radio Equipment Directive – RED).

RED direktīvas prasības ir saistošas visām Eiropas Savienības dalībvalstīm un tās iekļautas arī Ministru kabineta 2024. gada 2. aprīļa noteikumos Nr. 215 "Radioiekārtu atbilstības novērtēšanas, piedāvāšanas tirgū, uzstādīšanas, lietošanas un uzraudzības noteikumi".

Noteiktais aizliegums attiecas tikai uz konkrēto "Jtech an HME Company" ražoto peidžeru sistēmas modeli. Par sagatavoto atzinumu un lēmumu aizliegt Latvijā izmantot konkrēto peidžeru sistēmu VAS ES informējusi iekārtu izplatītāju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC). Lēmums publicēts izdevumā "Latvijas vēstnesis" un ir spēkā, līdz tiks novērstas konstatētās neatbilstības.

Pašreizējie minēto peidžeru modeļu lietotāji tiek aicināti nekavējoties pārtraukt lēmumā minētās peidžeru sistēmas lietošanu, līdz VAS ES saņems visus nepieciešamos dokumentus un informāciju, kas apliecina iekārtu atbilstību Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, kā arī vērsties pie iekārtu izplatītāja, kurš tās viņiem pārdevis vai uzstādījis, lai risinātu situāciju. Strīdus gadījumā jautājumu var palīdzēt risināt PTAC, kas Latvijā ir atbildīgā tirgus uzraudzības iestāde un īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

Lai mazinātu risku pie patērētājiem nonākt radioiekārtām, kas nav piemērotas izmantošanai Eiropas Savienībā, t.sk. Latvijā un izvairītos no iespējamiem radiosakaru traucējumiem, VAS "Elektroniskie sakari" aicina radioiekārtu ražotājus, importētājus un izplatītājus ievērot savus pienākumus, kas noteikti RED direktīvā un Latvijas normatīvajos aktos:

  • Ražotājiem ir jānodrošina, ka radioiekārtas ir izstrādātas un ražotas saskaņā ar būtiskajām prasībām, un tās var droši lietot vismaz vienā ES dalībvalstī, nepārkāpjot radiofrekvenču spektra izmantošanas nosacījumus. Informācijai par lietošanas ierobežojumiem konkrētajā valstī jābūt iekļautai iekārtas lietošanas instrukcijā;

  • Importētāju pienākums ir nodrošināt, ka radioiekārtas, kuras tiek ievestas un izplatītas ES tirgū, ir marķētas ar CE zīmi, atbilst visām piemērojamajām normām, un ka tām ir pievienota visa nepieciešamā dokumentācija, tādējādi aizsargājot gan patērētājus, gan tirgu;

  • Izplatītāji drīkst pārdot tikai tādas radioiekārtas, kas atbilst visām būtiskajām prasībām, iekārtām ir pievienota obligāti nepieciešamā dokumentācija un patērētājiem pieejama iekārtas lietošanas instrukcija valsts valodā.

Patērētāji tiek aicināti iegādāties tikai tādas radioiekārtas, kas ir marķētas ar CE zīmi, un radioiekārtas izplatītājam pieprasīt atbilstības deklarāciju, lai pārliecinātos par iekārtas atbilstību direktīvai 2014/53/ES (RED).

Īpaša uzmanība jāpievērš radioiekārtas lietošanas prasībām konkrētajā valstī, jo, iegādājoties radioiekārtas internetveikalos ārpus Eiropas Savienības, pastāv lielāka varbūtība, ka radioiekārtas tehniskie parametri, piemēram, tās darbības frekvence neatbildīs Latvijas nacionālajam radiofrekvenču plānam. Radiofrekvenču sadalījums dažādos pasaules reģionos ir atšķirīgs un mēdz būt, ka frekvenču josla, kas Ķīnā, ASV vai Kanādā iedalīta vienam radiosakaru dienestam, Eiropas reģionā ir paredzēta pavisam citam nolūkam. Tāpat arī radioiekārtu lietošanas nosacījumi katrā ES dalībvalstī tiek noteikti atsevišķi, un tie var atšķirties. Latvijā radioiekārtām radiofrekvenču spektra izmantošanas nosacījumi noteikti Nacionālajā radiofrekvenču plānā (un tā pielikumos).

VAS "Elektroniskie sakari" kā organizācija, kas uzrauga radioiekārtu lietošanu Latvijā, regulāri veic radiofrekvenču spektra uzraudzības pasākumus, lai identificētu un ierobežotu neatbilstošu radioiekārtu izplatīšanu un lietošanu, nodrošinot, ka Latvijas radiofrekvenču spektrs tiek izmantots efektīvi un droši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!