Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Eiropas Komisija (EK) atjaunojusi rekomendācijas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, aicinot no dūmiem brīvu vidi skatīt vēl plašāk un attiecināt to arī uz būtiskām āra teritorijām.

Šīs teritorijas ietver tādas atpūtas teritorijas ārpus telpām, kur mēdz pulcēties bērni, piemēram, publiskus rotaļlaukumus, atrakciju parkus un peldbaseinus, veselības aprūpes iestāžu un izglītības iestāžu āra teritorijas, sabiedriskās ēkas, sabiedrisko pakalpojumu iestādes, kā arī transporta pieturvietas un stacijas.

Ieteikumā dalībvalstis arī tiek aicinātas paplašināt no dūmiem brīvas vides politikas tvērumu, attiecinot to uz jaunieviestiem izstrādājumiem, tādiem kā karsējamie tabakas izstrādājumi un elektroniskās cigaretes, ko arvien biežāk patērē ļoti jauni lietotāji. Šis ieteikums seko Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojumam, kurā tiek uzsvērta negatīvā ietekme veselībai, ko rada elektroniskās cigaretes.

Lai maksimāli palielinātu visā ES veikto pasākumu ietekmi, EK arī mudina dalībvalstis apmainīties ar paraugpraksi un stiprināt starptautisko sadarbību. Komisija sniegs atbalstu ar 16 miljonu eiro tiešu dotāciju no programmas "ES – veselībai", un 80 miljoni eiro no programmas "Apvārsnis" jau ir atvēlēti, lai sekmīgāk cīnītos pret tabakas un nikotīna patēriņu un uzlabotu atkarību profilaksi. Komisija arī izstrādās profilakses instrumentu kopumu, kas palīdzēs aizsargāt bērnu un jauniešu veselību.

Šie ieteikumi ir adresēti dalībvalstīm un, ņemot vērā, ka veselības politika ir dalībvalstu kompetencē, tās tiek aicinātas īstenot šos ieteikumus savas politikas ietvaros pēc saviem ieskatiem, proti, ņemot vērā savas valsts apstākļus un vajadzības.

EK norāda, ka Eiropas Vēža uzveikšanas plānā ir izvirzīts mērķis līdz 2040. gadam izaudzināt no tabakas brīvu paaudzi, kurā tabaku lieto mazāk nekā 5% iedzīvotāju. Šis iesniegtais priekšlikums ir vēl viens solis uz priekšu centienos uzlabot veselības profilaksi. Tas arī atbalsta pasākumus, kuru mērķis ir panākt, ka smēķēšana un jaunieviesto izstrādājumu lietošana netiek uzskatīta par parastu lietu.

Tabaka ir galvenais vēža riska faktors, un ES, Islandē un Norvēģijā vairāk nekā ceturtā daļa vēža izraisītas nāves gadījumu ir saistīti ar smēķēšanu. No dūmiem brīva vide ir ļāvusi samazināt mirstību un uzlabot citus veselības rādītājus (piemēram, sirdslēkmju gadījumu skaits sabiedrībā kopumā un elpceļu veselības uzlabojumi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!