Foto: Reuters/Scanpix

Pieaug to tirgus dalībnieku skaits, kuri prognozē, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) ātrāk, nekā gaidīts, reaģēs uz sliktajiem ekonomikas datiem un samazinās likmes jau nākamajā mēnesī, raksta "Bloomberg".

Pirmdien publicētie dati par eirozonas privātā sektora ekonomisko aktivitāti pirmo reizi kopš pērnā gada marta uzrādīja kritumu, liekot uzvirmot tirgus dalībnieku prognozēm par turpmāku un ātrāku monetārās politikas mīkstināšanu. Šobrīd analītiķi min jau 50% iespējamību, ka oktobrī likme tiks samazināta par 0,25 procentpunktiem. Vēl pagājušajā nedēļā analītiķi šādu iespējamību novērtēja vien ar 20%.

Šogad ECB likmes samazinājusi divas reizes – katru reizi par 0,25 procentpunktiem. Tomēr dati uzrāda, ka eirozonas ekonomiskā situācija pasliktinās. Un, kombinācijā ar Federālo Rezervju sistēmas sperto soli pagājušajā nedēļā, samazinot likmi par 0,5 procentpunktu, aizvien skaļāk izskan prognozes, ka arī Eiropā jau pavisam drīz likmes atkal tiks samazinātas.

  • Jau ziņots, ka ECB 12. septembrī lēma samazināt bāzes procentu likmes. Padome nolēma pazemināt noguldījumu iespējas procentu likmi par 25 bāzes punktiem, līdz 3,5%. Turklāt no šā gada septembra stājušās izmaiņas ECB politikā. Plašāk: Kredīta maksājumi saruks – ECB samazina likmes

ECB vadītāja Kristīna Lagarda gan devusi mājienu, ka likmes netiks samazinātas līdz pat decembrim. Tomēr ECB padomes loceklis, Portugāles Bankas vadītājs Māriu Sentēnu uzsvēris, ka ECB jāpaātrina temps, kādā tā samazina likmes.

Sentēnu izteikumi līdz šim bijuši skaidrākais signāls par iespējamu likmes samazinājumu oktobrī.

Iepriekš gan ECB amatpersonas daudzas reizes uzsvērušas, ka likmes samazinās piesardzīgi, vērojot situāciju ekonomikā.

Biznesa aktivitāte eirozonā šomēnes negaidīti un strauji saruka, samazinoties blokā dominējošajai pakalpojumu nozarei, tāpat paātrinājās ražošanas lejupslīde, liecina jaunākie dati.

Rādītāju negatīvi ietekmē ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā, turklāt arī Francijā, kas ir otra lielākā eirozonas ekonomika, pēc augusta olimpisko spēļu uzplaukuma tautsaimniecības rādītāji atgriezās pie krituma.

Savukārt privātā sektora ražošanas un pakalpojumu aktivitāti raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) eirozonā septembrī samazinājies līdz 48,9 punktiem, salīdzinot ar 51 punktu augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis pēdējos astoņos mēnešos, liecina tirgus izpētes uzņēmuma "S&P Global" sākotnējie dati. Turklāt indekss atkal nokrities zem 50 punktu atzīmes, kas liecina par aktivitātes lejusplīdi.

Jaunākie dati rāda, ka PMI indekss ražošanas nozarē sarucis no 45,8 punktiem augustā līdz 44,8 punktiem septembrī, un tas ir pēdējos deviņos mēnešos zemākais līmenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!