Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pieaug Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārliecība, ka inflācija samazināsies līdz 2% mērķim, un tas tiks atspoguļots arī nākamajā monetārās politikas solī, pirmdien paziņojusi ECB vadītāja Kristīne Lagarda, dodot līdz šim skaidrāko mājienu, ka centrālā banka jau oktobrī varētu lemt par likmju samazināšanu, raksta "Reuters".

Jau iepriekš palielinājās tirgus dalībnieku skaits, kas prognozē, ka likmes tiks samazinātas jau oktobra sēdē, bet pēc Lagardas izteikumiem optimistu skaits būtiski pieauga.

"Pēdējā attīstība stiprina mūsu pārliecību, ka inflācija savlaicīgi atgriezīsies mērķa līmenī," Eiropas Parlamenta uzklausīšanas sēdē Briselē sacīja Lagarda. "Mēs to ņemsim vērā mūsu nākamajā monetārās politikas sanāksmē oktobrī."

Iespējams, ka inflācija 20 valstu valūtu blokā šomēnes pirmo reizi kopš 2021. gada vidus būs sarukusi zem ECB mērķa 2%, liecina vairāku valstu dati.

Lagarda arī atzina, ka nesen publicētie izaugsmes rādītāji nevieš optimismu.

"Raugoties nākotnē, daži rādītāji liecina, ka atveseļošanās saskaras ar pretvēju," viņa sacīja.

Vienlaikus viņa atkārtoja bankas ierasto nostāju, ka sagaidāms, ka atveseļošanās nostiprināsies un reālo ienākumu kāpumam vajadzētu veicināt mājsaimniecību tēriņus.

Jau ziņots, ka ECB septembrī lēma samazināt bāzes procentu likmes.

Padome nolēma pazemināt noguldījumu iespējas procentu likmi par 25 bāzes punktiem, līdz 3,5%. ECB arī nedaudz mainījusi likmju samazināšanas veidu. Par to plašāk: Kredīta maksājumi saruks – ECB samazina likmes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!