Foto: DELFI

Jaunieši, kuri ir dzimuši 2006. gadā, var pieteikties Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvai "DiscoverEU", lai pretendētu uz bezmaksas ceļošanas kartēm Eiropas un tās bagātīgās kultūras iepazīšanai, informē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Pieteikšanās Eiropas Jaunatnes portālā atvērta no 2. oktobra pulksten 13. Šajā posmā ceļošanas kartes piešķirs vairāk nekā 35 000 Eiropas jauniešu, tai skaitā vismaz 152 jauniešiem no Latvijas.

Pieteikties dalībai iniciatīvā "DiscoverEU" var jaunieši, kuri ir dzimuši 2006. gadā, kā arī ir pilsoņi vai patstāvīgie iedzīvotāji kādā no ES dalībvalstīm, tai skaitā to aizjūras zemēs un teritorijās (AZT) vai programmas "Erasmus+" asociētās trešajās valstīs. Jauniešiem, kuri atbilst šiem kritērijiem, laikā no 2. oktobra pulksten 13 līdz 16. oktobra pulksten 13 Eiropas Jaunatnes portālā jāaizpilda pieteikuma veidlapa, kurā obligāti pareizi jānorāda personas apliecības, pases vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas numurs.

Konkursā apstiprinātie jaunieši laikā no 2025. gada 1. marta līdz 2026. gada 31. maijam varēs doties līdz 30 dienām ilgā ceļojumā. Ceļot iespējams individuāli vai kopā ar citiem, grupai pievienojot līdz četriem draugiem, kuri arī atbilst dalības kritērijiem. Piešķirtā ceļošanas karte paredzēta galvenokārt ceļošanai ar vilcienu, taču salu un nomaļu reģionu iedzīvotāji varēs izmantot arī citas transporta alternatīvas, piemēram, prāmi vai autobusu. Ceļošanas maršrutu jaunieši varēs izveidot paši vai izvēlēties kādu no sagatavotajiem – Jauno Eiropas "Bauhaus", kultūras, digitālo, zaļo vai labo sajūtu maršrutiem.

Atlasītie dalībnieki saņems arī Eiropas Jaunatnes karti (EYCA), kas nodrošinās vairāk nekā 40 000 atlaižu transportam, naktsmītnēm, pārtikai, apskates objektu, kultūras, sporta pasākumu apmeklējumiem un citām aktivitātēm. Tāpat dalībniekiem ar invaliditāti vai veselības problēmām, kas apgrūtina ceļošanu, būs iespēja saņemt papildu atbalstu.

Jauniešiem, kuri būs ieguvuši ceļošanas karti, JSPA pirms došanās ceļā organizēs informatīvus pasākumus un tikšanās, lai palīdzētu veidot kontaktus ar citiem iniciatīvas dalībniekiem, kā arī sniegs citu noderīgu informāciju, kas saistīta ar iniciatīvu un ceļošanu.

Iniciatīvas "DiscoverEU" mērķis ir dot iespēju 18 gadus veciem jauniešiem atklāt Eiropu, iepazīt tās kultūras bagātību, baudīt pārvietošanās brīvību un iegūt jaunus draugus. Papildu tam jauniešiem visa ceļojuma garumā ir iespēja neformāli mācīties, gūt jaunas, praktiskas prasmes un pieredzi, kas noderēs nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!