Foto: Shutterstock

Latvijas Satiksmes ministrija (SM) un Igaunijas Klimata ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisiju sākusi projektu, kurā novērtēs Igaunijas un Latvijas potenciālu ilgtspējīgas aviācijas degvielas attīstības jomā, portāls "Delfi" uzzināja SM.

Projekts ir vērsts uz izpratnes veicināšanu par Eiropas Savienības (ES) regulas par vienlīdzīgu konkurences apstākļu nodrošināšanu ilgtspējīgam gaisa transportam ("ReFuelEU Aviation") ietekmi Latvijā un Igaunijā. Šī regula ir daļa no tiesību aktu kopuma "Gatavi mērķrādītājam 55 %", kas stājās spēkā 2023. gada nogalē.

"ReFuelEU Aviation" mērķis ir veicināt aviācijas nozares dekarbonizāciju, izvirzot prasības aviācijas degvielas piegādātājiem ES lidostās aviācijas degvielas sastāvā pakāpeniski palielināt pievienotās SAF īpatsvaru.

Projekta mērķis ir veikt izpēti par SAF ražošanas iespējām Igaunijā un Latvijā, sniedzot ieteikumus politikas pasākumu kopumam SAF pieejamības palielināšanai.

Projekta ietvaros 16 mēnešu laikā paredzēts veikt dažādas aktivitātes: organizēt politikas plānotāju un nozares pārstāvju intervijas, lai katrā valstī izstrādātu visaptverošu pārskatu par SAF tehnoloģisko risinājumu un ražošanas potenciālu; sagatavot ieteikumus valstu konkurētspējas palielināšanai SAF jomā; sniegt nepieciešamo atbalstu Igaunijas un Latvijas politikas veidotājiem projekta rekomendāciju īstenošanai pēc projekta noslēguma; īstenot ar projektu saistītas informatīvās kampaņas.

Projekta galvenie rezultāti paredz stiprināt politikas ietvaru, kā arī uzlabot atbildīgo iestāžu un iesaistīto pušu zināšanas un prasmes, lai sekmētu gan SAF pieejamību, gan tās izmantošanu.

Projekta "Ilgtspējīgas aviācijas degvielas tehnoloģisko risinājumu un ražošanas iespēju izpēte Igaunijā un Latvijā" ilgs līdz 2025. gada 31. novembrim.

Projekta ieviešanu veic "PwC EU Services", apvienojot "PwC" tīkla uzņēmumus Latvijā un Igaunijā un "PwC" stratēģiskos sadarbības partnerus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!